Vse, kar moraš vedeti o uživanju soje

Soja je uporabno in vsestransko živilo, ki je bogato z vsemi od devetih esencialnih aminokislin (tj. tistimi enotami, ki so nujno potrebne za sintetiziranje beljakovin, in jih moramo vnašati s prehrano).

Vsebuje številne vitamine in minerale, kot npr. kalcij, magnezij, železo, mangan, fosfor, kalij in cink, ter tudi vitamine B-kompleksa in vitamin C. Soja prebavi pomaga z vlakninami, vsebuje pa dve esencialni maščobni kislini (omega-3 in omega-6), ki sta nujno potrebni za zdrav razvoj ploda, povezujejo pa ju tudi s preprečevanjem srčno-žilnih bolezni (čeprav povezava še ni bila neizpodbitno dokazana), zdravjem centralnega živčevja in oči. Izdelki iz soje so nepogrešljiv beljakovinski vir tako v prehrani vegetarijancev in veganov kot tudi mesojedcev ter brez dvoma odličen dodatek k jedilniku.

Vpliv na plodnost

Zaradi vsebnosti estrogenu podobnih izoflavonov se je pojavilo vprašanje, kako soja vpliva na plodnost. Dve študiji sta dokazali povezavo med rahlim znižanjem plodnosti, ena pri miših in ena pri ženskah, medtem ko več študij kaže, da zmerno uživanje soje pozitivno vpliva na možnosti za zanositev. Zmernemu uživanju soje namesto živalskih beljakovin govori v prid tudi študija, ki dokazuje, da imajo ženske, ki uživajo veliko živalskih beljakovin, večje težave z zanositvijo. Če pogledamo problem z druge strani, prav nobena študija ne kaže, da bi fitoestrogeni v soji kakorkoli vplivali na feminizacijo moških oziroma njihove reproduktivne zmožnosti.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo