Zamašen nos: 9 domačih zdravil

zamašen-nos

Zamašen nos je lahko prava nočna mora, še posebej ponoči. Zagotovo se je tudi vam kdaj zgodilo, da ste spali slabih nekaj ur, ker preprosto niste mogli dihati. Bodisi zaradi prehlada bodisi zaradi različnih alergij. Poln nos ne vpliva negativno zgolj na vaše fizično počutje, ampak tudi na psihično, saj vas lahko hudo obremenjuje in dobesedno spravlja ob pamet. Kaj storiti? Včasih preprosto čakamo, da mine. Vendar vam ni treba – pomagate si lahko tudi sami.

Domača zdravila:

1. Vlažilec zraka

Suh zrak včasih še dodatno poslabša zamašen nos, suho grlo in kašelj. Vlažilec zraka vam bo olajšaj sinusne bolečine in vam pomagal pri odmaševanju nosu. Dihanje navlaženega zraka pomiri razdraženost in redči sluz, kar pomaga pri izpraznjevanju tekočine iz nosu.

2. Vroča prha

Po vroči prhi boste občutno lažje zadihali. Para namreč podobno kot vlažilec zraka redči sluz in lajša vnetje sinusov. Res je, da gre za bolj kratkoročno rešitev, vendar vam lahko pomaga vsaj toliko, da zaspite. Na podoben način si lahko pomagate tudi z inhalacijo. V lonec z vrelo vodo dodajte timijan, bršljan, trpotec in sol ter pustite delovati nekaj časa. Nato si čez glavo poveznite brisačo in pripravek inhalirajte 10-20 minut. Inhalacija ne pomaga zgolj pri težavah z zamašenim nosom, ampak je dobra tudi za čiščenje kože.

3. Hidracija

Poskrbite za dobro hidracijo. Tekočine, ki jih zaužijete, vam pomagajo razredčiti sluz v nosu in zmanjšati pritisk v sinusih. Manj pritiska = manj draženja in vnetja.

4. Fiziološka raztopina

Obstajajo različna pršila za nos, kot sta Operil in Olynth HA, ki jih lahko kupite v lekarni. Vendar je pomembno, da s takšnimi zdravili ravnate previdno in v skladu z navodili, saj lahko povzročajo neke vrste ‘zasvojenost’. Na začetku vam prikladno pomagajo odmašiti nos, potem pa čez čas ugotovite, da brez pršila sploh ne morete več živeti, saj imate v nasprotnem primeru zmeraj zamašen nos. Zato je včasih bolje poseči po naravnih domačih zdravilih. Pripravite si lahko domače pršilo za nos, ki je povsem enostavno, a izjemno učinkovito. To je fiziološka raztopina, s katero si potem izpirate nos. Kako jo pripravite, preberite TUKAJ.

5. Topel obkladek

Pripravite topel obkladek, ki ga položite čez nos in čelo. Pomagal vam bo odmašiti zamašen nos in ublažiti boleče sinuse. Postopek ponovite večkrat dnevno.

Vas muči tudi kašelj? To so domača zdravila proti kašlju.

Če vam omenjena domača zdravila v nekaj dneh niti malo ne izboljšajo stanja, se posvetujte z zdravnikom.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo