DOMAČA ZDRAVILA PROTI KAŠLJU

domača-zdravila-proti-kašlju

Se tudi vi spopadate z nadležnim kašljem, ki nikakor ne mine? Čas je, da preizkusite domača zdravila proti kašlju, ki bodo hkrati okrepila tudi vaš imunski sistem in delovala blagodejno na celotno telo. Če kašelj po nekaj dneh kljub temu ne izgine oziroma ne opazite nikakršnega izboljšanja, pa vseeno obiščite zdravnika.

1. Med

Med je naravno zdravilo, blaži kašelj in ima še cel kup drugih zdravilnih učinkov. V eni izmed študij so celo dokazali, da je med bolj učinkovit proti kašlju kot pa nekateri sirupi in druga zdravila, ki jih lahko kupite v lekarni.

Doma lahko popolnoma enostavno naredite zdravilni pripravek iz medu, ki bo umiril kašelj in izboljšal splošno počutje. Potrebujete:

– 2 čajni žlički medu

– zeliščni čaj ali toplo vodo

– limono

Skuhajte čaj oziroma zagrejte vodo, počakajte, da se nekoliko ohladi, potem pa zamešajte med in limono. Po želji lahko dodate tudi ingver.

2. Probiotiki

Že od nekdaj drži načelo, da se vse bolezni začnejo v črevesju. Za splošno zdravje morate torej psokrbeti tako, da najprej izboljšate svojo prebave – to pa naredite s probiotiki, ki vsebujejo koristne laktobacile. Uživajte domače jogurte, kefirje in kislo zelje. Če ne marate probiotikov v obliki hrane, jih lahko kupite tudi v lekarni v obliki tabletk.

3. Bromelain

Tudi bromelain spada med domača zdravila proti kašlju – to je poseben encim, ki ga največ najdete v ananasu. Če ste ljubitelji ananasa, vam torej priporočamo, da ga v času kašljanja veliko zaužijete. Bromelain namreč lajša in umirja kašelj ter se vam pomaga znebiti sluzi v grlu. Za učinkovito zdarvljenje pojejte vsaj kos ananasa dnevno ali spijte 1dcl ananasovega soka trikrat dnevno.

5 ŽIVIL, KI JIH MORATE JESTI TO ZIMO, DA OSTANETE ZDRAVI

4. Sol in voda

Zmešajte sol in toplo vodo ter mešanico večkrat dnevno grgrajte. Takšna raztopina namreč pomirja in blaži razdraženo grlo, ki največkrat izzove kašelj.

5. Timijan

Timijan se pogosto uporablja pri zdravljenju različnih dihalnih bolezni. Je odlična začimba, s pomočjo katere lahko naredite domače zdravilo za inhalacijo. Potrebujete:

– 2 čajni žlički potlačenih timijanovih listov

– 1 čajna žlička bršljana

– 1 čajna žlička trpotca

– lonec vroče vode

Vodo zavrite in dodajte začimbe, potem pa lonec pokrijte in pustite nekaj minut. Pripravek nato počasi in globoko inhalirajte, najlažje je, če se čez glavo pokrijete z brisačo, da para ne uide.

6. Smrekovi vršički

Znani so po tem, da spodbujajo izkašljevanje in vam pomagajo, da se očistite sluzi, ki se vam nabira. Naberete jih lahko sami in naredite domač sirup iz smrekovih vršičkov.

Več domačih zdravil proti kašlju najdete TUKAJ. Kako preprečiti kašelj in prehlad, pa preberite TUKAJ.

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo