ZAPRTJE ŠOL IN VRTCEV: KAKO POSKRBETI ZA VARSTVO OTROK?

Od ponedeljka, 16. marca, pa vse do uradnega preklica velja zaprtje šol in vrtcev oziroma vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov. Minister za zdravje pa poziva vse starše in skrbnike, naj pustijo otroke doma že jutri, če je to le mogoče. Kako otroka pripraviti na naslednja dva tedna (ali več) in kako mu razložiti kaj se dogaja?

Zaprtje šol in vrtcev za sabo potegne veliko število težav in neprijetnih situacij. Preprečiti moramo, da pridejo otroci v stik s kroničnimi bolniki, zato je potrebno razmisliti, ali so stari starši v tem primeru primerno varstvo. Otroci namreč redko zbolijo, so pa zato veliki prenašalci virusa.

Kaj zaprtje šol in vrtcev pomeni za njihovo gibalno omejenost? Jih lahko peljemo v park, na praznovanje rojstnega dne prijatelja? Kako jih zamotiti za 14 dni? Okrog 300.000 oseb, vključno s študenti, se sooča z začasno prekinitvijo študijskega procesa in pomembno je zavedanje, da tega ne moremo enačiti s spomladanskimi počitnicami. Omejitve so in potrebno jih je upoštevati!

Morajo biti otroci ves čas doma ali lahko gredo v naravo?

Lahko gredo v naravo. Nikar jih ne zapirajte med štiri stene. Kot odgovorni starši pa morate zagotoviti oziroma preprečiti kakršenkoli stik z nepoznanimi osebami, s katerimi lahko pridejo otroci zunaj hiše v stik. Naj z drugimi ne delijo svojih igrač, saj se virus prenaša tudi preko predmetov. Takoj ob prihodu domov si obvezno umijte roke in v največji možni meri preprečite, da se dotikajo oči, nosa ali ust. Virus namreč v naše telo vstopa skozi sluznico.

Lahko pustimo otroke v varstvo starim staršem?

zaprtje-šol-otroci

To morate presoditi sami. Znano je, da starejši sodijo v rizično skupino in lahko ob morebitnem stiku z virusom razvijejo težje simptome okužbe. Zadnje kar želimo je, da zaprtje šol in vrtcev posledično vodi v večji procent okužbe starejših, saj se ti z obolenjem veliko slabše spopadajo. Če je le možno, otrok ne puščajte dedkom in babicam, zagotovo pa se to popolnoma odsvetuje v primeru, da gre za bolnike s kroničnimi boleznimi.

Se otroci hitro okužijo?

Znanstveniki trdijo, da otroci bolj kot ne niso izpostavljeni bolezni, ki jo povzroča omenjeni virus, umrljivost do 18 let je praktično nična (0,2%). Dejstvo pa je, da so ravno otroci veliki prenašalci virusa, ki lahko veliko huje prizadene ljudi okoli njih, še posebej starejše in kronične bolnike. Iz tega razloga se tudi odsvetuje tesnejši stik otrok z najbolj ranljivimi osebami.

Kako jim pojasniti, kaj se dogaja?

Otroci so morda majhni, niso pa neumni. Zagotovo že vsi vedo, da se nekaj dogaja, zato jim je potrebno prenesti najpomembnejše informacije, in sicer na način, ki ga bodo razumeli. Ni enako, če imajo 5 ali 10 let. Zavedati se morajo pomembnosti umivanja rok in tega, da je igranje s sovrstniki trenutno nezaželeno, saj bi jim s tem lahko škodovali.

Čemu naj zdaj posvetijo največ časa?

Pomembno je, da otroci vzdržujejo navade, ki jih imajo ob normalnih šolskih dnevih. Zjutraj naj vstanejo ob isti uri in nadaljujejo z aktivnostmi čez cel dan. Naj se zaradi zaprtja šol in vrtcev ne poveča uporaba tablic in pametnih telefonov. Naj računajo, berejo knjige, pomagajo pri hišnih opravilih, se z vami pogovarjajo. Pomlad je pred vrati in kmalu bo vse hudo za nami. Poskrbimo zase in za svoje najbližje!

Ne spreglejte pa tudi 20 dejstev o koronavirusu, ki bi jih morali vedeti vsi.

Povzeto po: El País

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo