Zdravilni učinki graha, ki te bodo pustili brez besed

Imaš rada grah? Če je odgovor pritrdilen, ga brez slabe vesti uživaj v velikih količinah, saj izjemno pozitivno vpliva na tvoje zdravje. Če ne, pa se potrudi, da ga občasno vseeno vključiš v jedilnik.

Anit-age učinek, krepi imunski sistem in daje energijo

Omenjene lastnosti pridejo skupaj z visoko vrednostjo antioksidantov:

  • Flavinoid – katehin in epikatehin
  • Karotenoidi – alfakaroten in betakaroten
  • Fenolne kisline – ferulična in kofeinska kislina
  • Polifenol – komestrol

Preprečuje nastajanje gub, Alzheimerjeve bolezni, artritisa, bronhitisa, osteoporoze in kandide

Grah ima močan protivnetni potencial. Tiha vnetja so lahko povezana tudi z razvojem kardiovaskularnih obolenj, rakom in staranjem na splošno. Za omenjene lastnosti so odgovorni:

  • Pisumsaponini I in II, ter pisomosidi A in B (protivnetni fitonutrienti prisotni izključno v grahu)
  • Vitamina C in E, antioksidanti in mineral cink
  • Omega-3 maščobne kisline v obliki alfa-linolenske kisline (ALA)

Uravnava vsebnost sladkorja v krvi

Visoka vsebnost beljakovin in vlaknin v zrnih graha upočasni presnovo sladkorja. Antioksidativne in protivnetne lastnosti preprečujejo odpornost na inzulin (diabetes tip 2). Ogljikovi hidrati v grahu so naravni sladkorji z zelo nizkim glikemijskim indeksom.

Preprečevanje kardiovaskularnih bolezni

Antioksidanti in protivnetne spojine v grahu skrbijo za krepak in zdrav srčno-žilni sistem. Vitamini B1, folna kislina, B2, B3, B6 zmanjšajo vsebnost homocisteina, ki spada med pomembne dejavnike tveganja za kardiovaskularna obolenja.

Okolje

Grmiček graha ima sposobnost absorpcije dušika iz zraka, ki ga nato preko korenin prenaša v zemljo. Naravna kemična reakcija zmanjšuje potrebo po umetnih gnojilih. Dušik je ena izmed glavnih komponent umetnih gnojil. Za rast ne potrebuje veliko vode, ne potrebuje namakalnih sistemov. Posledično ne porabljamo dragocene vode.

Prebava

Visoka vsebnost vlaknin izboljšuje zdravje črevesja in peristaltiko.

Kosti

Že ena skodelica graha vsebuje 44% dnevno potrebne vrednosti vitamina K, ki pomaga pri penetraciji kalcija v osteoklast. Osteoporozo preprečuje tudi visoka vrednost vitaminov B.

Holesterol

Niacin reducira proizvodnjo trigliceridov in lipoproteinov z zelo nizko gostoto, posledično se zmanjša vsebnost slabega LDL holesterola in trigliceridov, ter zviša vrednost dobrega HDL holesterola.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo