ŽIVALSKE MAŠČOBE – DA ALI NE?

Ali ste vedeli, da v vašem telesu obstajata dve vrsti holesterola; HDL ali »dobri« holesterol in LDL, »slabi« holesterol. LDL je tiste vrste holesterol, za katerega ste že slišali, morda v besedni zvezi »Vaš holesterol je previsok.« Če se vam je to zgodilo ali pa preprosto želite preprečiti, da bi se, potem si preberite ta članek še posebej pozorno. Kako se torej izogniti visokemu LDL holesterolu?  

 

IZOGIBAJTE SE NASIČENIH MAŠČOB

Tako kakor obstajata dobri in slabi holesterol, obstajajo tudi nasičene in nenasičene maščobe. Nasičene maščobe bodo povzročile, da bo vaša raven LDL holesterola narasla, kar lahko pripelje do težav s srcem. Za zdravo dieto nasičene maščobe niso potrebne, če pa jih že uživate, American Heart Association (Ameriška asociacija za srce) priporoča, da ne predstavljajo več kakor 7 procentov vašega dnevnega vnosa kalorij.

 

V KATERIH ŽIVILIH LAHKO NAJDEMO NASIČENE MAŠČOBE? 

MESO

Eden izmed glavnih virov nasičenih maščob je rdeče meso, najdemo pa jih lahko tudi v svinjini ali piščancu; precej je odvisno tudi od tega, na kakšen način je meso pripravljeno. Če je močno ocvrto in pripravljeno z veliko olja, v katerem se je meso pražilo pri visoki temperaturi, bo vaš obrok vseboval visoko količino nasičenih maščob, ki ne škodijo le srcu, ampak tudi ožilju.
Dodaten nasvet: pred odhodom na letalo nikar ne zavijte v restavracijo s hitro prehrano. Mastna hrana, pripravljena pri visokih temperaturah, namreč škodi vašemu ožilju, in lahko v kombinaciji z okoliščinami v letalski kabini ustvari neprijetne posledice za vaše zdravje. Pritisk v kabini namreč lahko vodi do pojava globoke venske tromboze in krvnih strdkov, nasičene maščobe pa še dodatno zožujejo žile in pripomorejo k tveganju za zdravje.  

MASLO (IN DRUGI MLEČNI PRODUKTI)

Maslo vsebuje visoko količino nasičenih maščobnih kislin, zato poskusite omejiti njegovo uporabo v svoji kuhinji. Maščobe najdemo tudi v polnomastnem mleku, sladoledu, jogurtu, kisli smetani in siru. Poskusite v svojo prehrano vključiti mandljevo mleko kot alternativo, ki vsebuje nenasičene maščobe. 

 JAJCA

Rumenjak vsebuje precej nasičenih maščob. V sladicah se poskusite posluževati le beljaka. Če potrebujete jajca, da med seboj »povežejo« maso, lahko pri pripravi sladkih dobrot te zamenjate tudi z bananami. Poskusite pri palačinkah, ki bodo tako še bolj sladke, a s svežim priokusom – rezultat bo zagotovo požel navdušenje.  

 

NENASIČENE MAŠČOBNE KISLINE

Za vaše zdravje so maščobe sicer pomembne, vendar morate uživati nenasičene rastlinske maščobe. Te lahko najdemo v olivah ter večini oreščkov, npr. v orehih, lešnikih, mandljih in makadamskih oreščkih, pa tudi v večini semen 

 

 

AVOKADO ZA ZDRAV ZAJTRK.

Avokado je odličen prigrizek; poskusite ga bolj redno vključiti v svojo prehrano. Za zdrav in okusen zajtrk, ki vas ne bo obtežil, vsebino mehkega in zrelega avokada razmažite po ajdovem ali rženem kruhu in dodajte zelenjavo (npr. rdečo papriko). Pokapajte z malce hladno stiskanega bučnega olja za poln okus, ali pa nekaj kapljicami sveže stisnjenega limoninega soka (preostanek limone lahko uporabite za pripravo domače limonade). Za malico si lahko pripravite solato iz rukole z orehi in češnjevimi paradižniki, prav tako zabeljeno s hladno stisnjenim bučnim oljem, ki je vir nenasičenih maščob. 

 

A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo