ŽIVILA, KI JIH LAHKO BREZ SKRBI UŽIVAŠ V VELIKIH KOLIČINAH

Če si tudi ti ena tistih, ki ne mara stradanja in brezokusnih diet, pa bi kljub temu rada izgubila nekaj odvečnih kilogramov, beri naprej. Prvi nasvet za postopno izgubljanje teže je, da ješ samo toliko, da nisi več lačna. Pri tem pa je zelo pomembno, kakšne vrste hrano izbiraš, saj imajo različna živila različne učinke na tvoje telo.

Ti je kaj znan občutek, ko greš v Mcdonald’s in se ti zdi, da si se najedla za cel dan, potem pa čez eno uro začutiš v želodcu praznino, čez dve uri pa si že spet lačna? To je to. Če zaužiješ 200 kalorij piščanca, se boš počutila enako sito, kot če zaužiješ 500 kalorij torte. Pomembno je torej, da znaš pravilno izbirati živila, ki te bodo nasitila in po njih ne boš v kratkem času spet lačna, obenem pa so še nizkokalorična. V nadaljevanju beri, katera. Če pa želiš izvedeti, katera živila so najbolj kalorična in bi jih morala uživati res v majhnih količinah, klikni TUKAJ.

1. Kuhan krompir

Veliko ljudi se krompirja med hujšanjem izogiba, ampak se ga ne bi smeli, saj je poln vitaminov in vlaknin, le pravilno ga je treba pripraviti.

2. Kuhana jajca

Enako velja za jajca; polna so beljakovin in koristnih hranil. Če jih boš zajtrkovala, boš dobila veliko energije, pa tudi lačna boš veliko kasneje.

3. Oves

Privošči si ovsene kosmiče, saj so izjemno hranljivi in zdravi. Ne oklevaj, takoj jih zamenjaj s sladkimi kosmiči.

4. Juha

Čeprav se ti na prvi pogled zdi, da te tekoča juha najbrž ne nasiti preveč, to ne drži. Če kosilo začneš z zelenjavno juho, boš zagotovo pojedla manj glavne jedi, ker bo juha napolnila tvoj želodec in tako zmanjšala vnos kalorij.

5. Stročnice

Različne stročnice, kot sta fižol in grah, so zelo hranljiva, a obenem vseeno nizkokalorična živila. Kakšen dan se odpovej mesu in ga zamenjaj s stročnicami.

6. Jabolka

Tudi sadje je pomemben del zdrave prehrane, še posebej jabolka. Sestavljena so iz 85% vode, ki zapolni tvoj želodec in ti da občutek sitosti z minimalnim vnosom kalorij v tvoje telo. Za povrh so dobra tudi za beljenje zob.

7. Citrusi

Limone, pomaranče, grenivke. Polne vitaminov, prav tako pa jih sestavlja 87% vode, kar na tvoje telo deluje na podoben način kot pri uživanju jabolk.

8. Ribe

Če rdeče meso zamenjaš za ribe, boš za svoje telo naredila ogromno. Ne samo iz vidika hujšanja, ampak zdrave prehrane nasploh. Ribe vsebujejo koristne omega 3 maščobe in beljakovine, ki ti dajo dodaten občutek sitosti.

9. Skuta

Nizkokalorično živilo z visoko vsebnostjo beljakovin, vitamina B in kalcija. To je dobitna kombinacija, če želiš izgubiti odvečne kilograme brez občutka lakote. Nasiti te približno enako kot jajca.

10. Zelenjava

Poješ je lahko, kolikor hočeš, saj je izjemno nizkokalorična, obenem pa zavzame veliko prostora v želodcu.

11. Pokovka

Zagotovo si presenečena. Ponavadi slani prigrizki slovijo kot nezdrava hrana, vendar je pokovka (če seveda ni presoljena ali mastna) relativno nizkokalorična, vsaj glede na občutek sitosti, ki nam ga da. Ampak bodi pozorna, vnaprej pripravljena pokovka, ki jo pogreješ v mikrovalovni pečici, je lahko tudi zelo kalorična in vsebuje številne nezdrave sestavine.

 

Povzeto po: Healthline

L. Z.

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo