NAJBOLJ REDILNA ŽIVILA

Ljudje se redijo in pridobivajo odvečne kilograme zaradi različnih razlogov, eden glavnih pa je zagotovo, da zaužijejo preveč kalorij. Nekako nam je samoumevno, katera živila so polna sladkorja, nekoristnih maščob in soli, vendar zagotovo ne za vsa. Zato vam predstavljamo najbolj redilna živila – nekatera vas bodo zagotovo presenetila.

Gazirane pijače

Sladkane gazirane pijače so lahko celo bolj redilne kot marsikatera hrana. Ne vsebujejo namreč nobenih koristnih hranil, so pa izjemno visoko kalorične in polne sladkorja. S tem mislimo na pijače, kot so kokakola, fanta, sprite ipd. Če jih uživate vsakodnevno, je zelo verjetno, da boste pridobili odvečne kilograme ali celo kakšno bolezen.

Sladkana kava

Marsikdo jo pije vsak dan, pa o tem sploh ne razmišlja. Trudi se jesti zdravo in raznovrstno, odmisli pa dejstvo, da je lahko prav sladkana kava, ki jo pije vsak dan, razlog, da dieta ne uspeva. Sladkana kava, ki vsebuje tudi umetni sirup z okusi je lahko po količini sladkorja enaka pločevinki kokakole. Če se torej kavi ne morete upreti, jo pijte brez (ali z manj) sladkorja, poznalo se bo.

Sladoled

Načeloma je to sladica, ki jo lahko zaužijemo tudi, če smo se pred tem že zelo najedli. In prav to je pri sladoledu najbolj nevarno – ni pretirano nasiten, zato ga lahko pojemo v velikih količinah. V resnici pa vsebuje veliko sladkorja, maščob in kalorij, še posebej umetno narejen sladoled z raznimi ojačevalci okusa. Če imate sladoled radi, si raje privoščite bolj naravnega z manj sladkorja in pa priložnostno v manjših količinah.

Pica

Če naročite pico na dom ali vzamete kos pice v kakšnem lokalu s hitro hrano, je to najslabša možna odločitev. Takšne pice so ponavadi vnaprej pripravljene, odmrznjene in pogrete. Z njimi boste zaužili ogromno nekoristnih maščob, soli in kalorij, za povrh pa so tudi sestavine ponavadi slabe kvalitete. Če ste veliki ljubitelji pice, vam predlagamo, da skrbno izberete sestavine in se lotite domače pice.

Ocvrt krompirček

Ocvrt krompirček je zelo popularna jed, kadar nimamo veliko časa in bi radi samo “na hitro” nekaj pojedli. Je pa tudi izjemno kalorična in nezdrava jed: na 139 g vsebuje kar 427 kalorij. Večinoma je krompirček masten in presoljen, za povrh pa ga pogosto kombiniramo s kečapom ali majonezo, ki se prav tako uvrščata med živila z veliko kalorijami in sladkorja.

Arašidovo maslo

Pri arašidovem maslu je situacija nekoliko drugačna. V nadzorovanih merah je lahko namreč zelo zdravo, čeprav je tudi izjemno redilno. Načeloma naj bi arašidovo maslo vsebovalo delčke arašidov in manjše količine soli, vendar obstajajo arašidova masla, kjer je dodano veliko nepotrebnega sladkorja, rastlinskih olj in ogromno soli, kar ga naredi nezdravega. Pri izbiri torej previdno, pri zaužiti količini pa prav tako. Ker je arašidovo maslo ze dobrega okusa, se lahko hitro zgodi, da ga pojemo preveč.

Sadni sokovi

Načeloma bi morali biti zdravi, ampak je podobno kot pri arašidovem maslu težava v pomanjkanju vsebnosti pravega sadja in nezdravih dodatkih, kot so velike količine sladkorja. Namesto sadnega soka si morda raje privoščite pravi sadež in pijte vodo. Če vam pitje vode resnično ne gre, pa izberite nesladkan 100% naravni sadni sok, za katerega bo na žalost treba odšteti malo več denarja.

 

Povzeto po: Healthline

L. Z.

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo