7 ZNAKOV, DA HORMONSKA KONTRACEPCIJA NI DOBRA ZA VAŠE TELO

Eno izmed ”bremen”, ki jih prinese to, da si ženska, je zagotovo jemanje kontracepcije. Res, da je dobra za zaščito pred nezaželeno nosečnostjo, a izbira, kaj točno bomo uporabljale, je velika in popolnoma naša. A veliko izbire pomeni tudi veliko stranskih učinkov, kot so boleči krči, nihanje razpoloženja, znižanje libida in druge. Če vaše telo pošilja katerega izmed spodnjih znakov, vaša kontracepcija ni dobra za vaše telo.

 

  1. Močno krvavite ali imate zelo močne krče: Močne menstruacije in hudi krči niso nekaj s čimer se morate sprijazniti. Če se te simptomi stalno spreminjajo, potem je čas da razmišljate o spremembi zaščite.

 

  1. Vaše počutje je vedno slabo, razdraženo in ves čas imate nihanje razpoloženja: Občutite anksioznost ali ste celo depresivni. V takšnem primeru se čimprej pogovorite z ginekologom.

 

  1. Vaš libido se je spremenil: Hormonska kontracepcija lahko povzroči, da je vaš libido precej nižji. Razmislite o menjavi kontracepcije, ki tega ne bo povzročala.

 

  1. Vaš apetit je drugačen: Zelo pogost pojav, ki povzroči, da se vaš apetit močno poveča ali močno zniža.

 

  1. Slabo vam je, vrti se vam ali celo bruhate: to so ekstremni stranski učinki, o katerih se morate takoj pogovoriti s svojim zdravnikom.

 

  1. Vaše dojke so občutljive: Občutljivost dojk je dokaj noramlen stranski učinek pri kontracepciji, a če so preveč boleče, je to lahko zaskrbljujoče.

 

  1. Mozolji se vam pojavljajo na mestih, kjer jih prej niste videli: Ženske, ki so že tako nagnjene k aknam, bodo lahko imele še večji porast, če uporabljajo IUD ali kontracepcijske tabletke. Če imate res hudo aknasto kožo, zamenjajte kontracepcijo.

 

Ko začnete z novo metodo hormonske kontracepcije, morate vedeti, da se mora vaše telo privajati od dva do tri mesece, preden sploh lahko razmišljate o spremembi. Nekateri simptomi, kot so akne ali nihanje razpoloženja na začetku niso tako izraziti.

 

Prav tako na vaše telo slabo vpliva tudi to, da kontracepcijo jemljete neredno. A če jo jemljete redno in še vedno opažate spremembe in zgornje simptome, je zadnji čas, da se posvetujete z zdravnikom.

 

 

Povzeto po: POPSUGAR

 

K. R.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo