3 NAJVEČJE ZMOTE O UŽIVANJU SADJA

Obstaja veliko različnih mnenj, kdaj je najbolje jesti sadje in koliko sadja bi morali dnevno zaužiti. Za vas smo pripravili 3 najpogostejše zmote, za katere ste morda napačno mislili, da jih morate nujno upoštevati.

Če jeste sadje pred ali po obroku, to zniža njegovo hranilno vrednost

Če bi se tega držali, bi morali sadje jesti na prazen želodec in potem dolgo nič drugega, saj v nasprotnem primeru naše telo ne bi bilo sposobno vsrkati vseh hranilnih snovi. Vendar to NE DRŽI popolnoma! Človeško telo je namreč ustvarjeno tako, da je karseda maksimalno učinkovito, ko pride do vsrkavanja koristnih hranil iz hrane.

Ko jemo, naš želodec deluje kot nekakšen rezervoar; naprej spušča le manjše količine hrane naenkrat, da lahko črevesje enostavno absorbira hranila. Prav tako je tanko črevo narejeno posebej za to, da absorbira čim več koristnih hranilnih snovi – naše črevesje je sposobno absorbirati ndvakrat toliko hranil, kot jih lahko povprečni človek dnevno zaužije.

Najboljši del dneva za uživanje sadja je popoldne

Metabolizem se popoldne upočasni in uživanje hrane, ki ima visoko vsebnost sladkorja, povzdigne raven sladkorja v krvi in na tak način spodbudi prebavni sistem, zato marsikdo trdi, da je sadje najboljše jesti prav popoldne. Vendar potrebe po tem, da spodbudite prebavni sitem, preprosto ni. Prebavila so namreč vedno pripravljena na to, da se “zaženejo”, kadarkoli se hrana dotakne vašega jezika.

Če boste sadje jedli namesto popoldne torej zjutraj, s tem ne boste naredili nobene škode svojojemu telesu. Sadje je zdravo ne glede na del dneva.

Sadja ne bi smeli uživati po 14. uri popoldne

Še ena zmota, ki je tesno povezana s prejšnjo. Če ste slišali, da po 14. uri zaužitje sadja močno povzroča, da vam naraste sladkor v krvi, ki ga telo pred spanjem ne uspe povsem stabilizirati, kar vodi do pridobivanja prekomerne teže, to ne drži. Katerakoli hrana z vsaj malo ogljikovimi hidrati bo spodbudila rast sladkorja v krvi, sadje je pri tem še najmanjše zlo. Ko greste zvečer spat, to ne pomeni, da se zaradi tega redite, saj telo še vedno porablja veliko kalorij.

Prav tako je dokazano, da uživanje velikih količin sadja in zelenjave pripomore k izgubljanju teže ne glede na to, v katerem delu dneva jih uživate. Zato se čim manj obremenjujte s tem, kdaj uživate sadje in raje popazite, kakšne vrste hrane čez dan poleg sadja še uživate.

 

Povzeto po: Healthline

L. Z.

 

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo