4 NUJNI DODATKI V VEGANSKI PREHRANI

Ena največjih dilem, ki se tiče veganstva, je vprašanje, ali vegan zaužije dovolj hranilnih snovi, ki jih telo potrebuje za normalno funkcioniranje. Vegani lahko jejo zelo zdravo, če poskrbijo za raznoliko prehrano, obratno pa tudi zelo nezdravo. Kaj so torej nujni dodatki v veganski prehrani?

Vitamin B12

Živila, ki vsebujejo veliko vitamina B12 so spirulina (alga, ki vsebuje do 60 % rastlinskih beljakovin) nori (prav tako vrsta morskih zeli, ki pripadajo rodu Porphyra) in jedilni kvas, ki ga največkrat najdemo v kosmičih.

Vitamin D

Na žalost obstaja zelo malo živil, s katerimi bi v telo lahko vnesli veliko vitamina D. Zato je zelo pomembno, da se zmerno gibamo v naravi in izpostavljamo soncu. Sončni žarki so namreč bogat vir vitamina D.

Omega-3 maščobe

Zelo pomembne in zdrave maščobe, ki jih ponavadi najdemo v živalskih produktih, kot so nekatere ribe in ribje olje. Nujni veganski dodatki v prehrani so torej orehi, čia semena, laneno, konopljino ali sojino seme in algine maščobe.

Jod

Tudi pomanjkanje joda je pogosto značilno za vegane, zato je treba biti pozoren na kakršnekoli znake, ki bi nakazovali na to. Priporočljivo je uživanje jodirane soli ali morske trave.

 

TUKAJ pa lahko preberete, katera visoko kalorična živila so izjemnega pomena za zdravje in se jih ne bi smeli izogibati.

Povzeto po: Healthline

Komentarji
Morda vas bo zanimalo