4 ŽIVILA, KI PREŽENEJO KANDIDO

70% človeške populacije naj bi imelo težave s kandido. Simptomi se lahko kažejo v obliki napenjanja, prebavnih težav, glavobolov, nespečnosti in spremembah razploženja, pri ženskah pa se zelo pogosto pojavljajo tudi vaginalna glivična vnetja.

Gre za vrsto glivice, ki sicer sestavlja normalno črevesno floro, ko pa je vaše telo v neravnovesju in imunski sistem ne deluje pravilno, pa lahko pride do razrasta gliv kvasovk. Možnih vzrokov, zakaj pride do tega, je več: od nezdrave prehrane, stresa do uživanja antibiotikov ali hormonske kontracepcije. Če si tudi ti ena izmed nesrečnic, ki se ji vnetja pogosto ponavljajo ali pa se ti je zgodilo prvič, preberi, kako si lahko pomagaš na naraven način. Prvi korak k zdravju je zdrava prehrana, zato ti predstavljamo 4 živila, ki preženejo kandido.

1. Kokosovo olje

V kokosovem olju je posebna laurinska kislina, ki uničuje glivice. Primerno je za kuhanje, lahko pa ga uporabljaš tudi kot zobno pasto in si z njim umiješ zobe. Za več idej pa klikni TUKAJ.

2. Probiotiki

Priporočamo domač jogurt ali kefir, izogibaj pa se sladkanim umetnim jogurtom, ker lahko povzročijo več škode kot koristi. Probiotiki namreč pomagajo vaginalno floro povrniti nazaj v ravnovesje, saj vsebujejo koristne laktobacile, s tem pa posledično zavirajo rast glivic. Probiotike lahko kupiš tudi v lekarni, obstajajo takšni za oralno uživanje za izboljšanje črevesne flore in takšni, ki jih ob vaginalnem vnetju vstaviš v nožnico.

3. Česen

S česnom k sreči stran od sebe (zaradi zadaha) ne boš pregnala le ljudi, ampak tudi glivice. Koristil bo tvojemu splošnemu zdravju, saj česen in prav tako čebula, delujeta kot naravna antibiotika.

4. Kurkuma

Vedno bolj popularna indijska začimba, ki je obnorela svet. Na tvoje telo deluje izjemno zdravilno in protivnetno, obenem pa spada med živila, ki preženejo kandido.

Povzeto po: Healthline

L. Z.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo