KAKO IZBOLJŠATI ODNOS S SVOJO MAMO?

Odnosi med materami in hčerkami niso vedno lahki in ničesar ne bi smeli jemati kot samoumevno. Vsak tretji otrok naj bi se v življenju soočal s slabim odnosom s svojo mamo. Vsak primer je edinstven in čeprav ga ni mogoče posplošiti, obstajajo načini, kako spodbuditi in izboljšati skrhan odnos.

V primeru, da si želite in resnično verjamete v to, da lahko izboljšate svoj odnos z mamo, se nikar ne ustrašite tega izziva. S tem boste izboljšali ne le družinske vezi med vama, temveč tudi osebno zrasli in se čustveno bolje počutili.

Ne obsojajte

Obe strani bi morali poskusiti razumeti drugo, saj je to bistvo vsega. Dejstvo je, da sta rojeni v različnih generacijah, kar lahko povzroči konflikt v razmišljanju ali izražanju. Zelo pomembno je, da se ne bojite pogovora in da predstavite svoja stališča, za katerimi stojite ter tako poskušate razrešiti konflikte.

Zmeraj bodite pripravljene na pogovor

Povejte si vse. Od misli, čustev, domnevanj, dejanj. In zapomnite si, da ne glede na to, kako dobri so odnosi, nihče ne vidi v vaše misli. Priporočamo, da govorite iskreno in jasno, da poslušata druga drugo in se tako izogneta nesporazumom.

Ne prikrivajte zamer

Ne smete skrivati zamer, ker bodo takšni občutki, če jih ne boste jasno in glasno izrazili, na koncu celo pokvarili vaš odnos. Vsak konflikt poskušajte rešiti takoj, saj lahko v nasprotnem primeru ta še bolj izrazito vpliva na vaš odnos. Naučite se odpuščati.

Ne pričakujte nemogočega

Morate biti realni in ne pričakujte nemogočih stvari. Ne mislite, da je vaša mati popolna in da ne dela napak. Razumeti morate, da se lahko tudi ona kdaj zmoti, čeprav se trudi po svojih najboljših močeh. Vsak ima svoje prednosti in svoje slabosti.

Spoštovanje!

Podlaga za izboljšanje odnosa je, da so meje jasne in mnenja obeh spoštovana. Pomembno je zavedanje, da imata tako mati kot hči vrednote in lastnosti, ki ju opredeljujejo in da ne smete pričakovati, da se bosta vedno dogovorili o vsem. Če ima vsaka oseba svoje stališče, ga morata sprejeti. Gre za spoštovanje in ne postavljanje meril.

Povejte ji, da jo imate radi

Čeprav se to zdi samoumevno, pa vendarle ni zmeraj. Povejte ji, da jo imate radi. Velikokrat občutke jemljemo za samoumevne in jim ne posvečamo dovolj pozornosti, kar pa posledično vodi v krhanje odnosa in slabo medsebojno razumevanje.

Povzeto po: Educacion

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo