5 faz razmerja, skozi katere gre vsak par

par

Vsi vemo, da obstajajo velike razlike med dvema zaljubljencema, ki sta se ravnokar spoznala in deset let poročenim parom. Normalno je, da se razmerje skozi leta spreminja. Začetne strasti, ki jo čutimo na začetku, že v roku enega leta ali dveh ne bo. Ampak s tem ni nič narobe. Tako kot rastemo in se razvijamo mi, rastejo tudi naši odnosi. In s tem ljubezen.

Katere so tiste faze razmerja, skozi katere gre vsak par?

1. Sveža romanca

Lahko bi tudi rekli faza medenih tednov. To je tisto obdobje, ko se s partnerjem ne moreta naveličati drug drugega. Ko si dopisujeta, vama razbija srce, odpovedujeta vse druge plane – samo, da bi bila skupaj. Seks je strasten, čustva zameglijo razum. V vajinih možganih je mešanica endrofinov, oksitocina in dopamina, na vso moč sta zaljubljena in zasvojena drug z drugim.

2. Dvomi in zanikanje

Iz transa zaljubljenosti se naposled le prebudita in začneta na svet okoli sebe gledati drugače. Opažati začneta razlike v vajinem načinu razmišljanja, pokažejo se prva nestrinjanja. Ugotoviš, da tvoj partner ni tako popoln, kot se ti je zdelo do sedaj. Da ima kot vsak drugi človek napake. Motiti te začnejo iste lastnosti, ki so se ti do nedavnega zdele seksi. Sprašuješ se, če je to resnično tisto, kar si iskala. Je res popoln zate? Sta sploh funkcionalen par?

3. Razočaranje

Največ razhodov se zgodi prav v tretji fazi. Če sta do sedaj vse nerazrešene težave raje pometla pod preprogo, bodo le-te počasi izbruhnile. V veliko hujši verziji. Postaneta lahko občutljiva, razdražljiva in vzkipljiva že ob najmanjši možni provokaciji. Nekateri drugi pari reagirajo ravno v nasprotno smer: zaprejo se vase in se postopoma oddaljujeo drug od drugega. V vzdrževanje odnosa ne vložijo niti malo truda in energije. Zakaj sta prišla skupaj in kako sta se imela nekoč, postaja le še oddaljen spomin.

4. Čas za odločitev

Prelomna točka. Skupaj sta preživela veliko dobrega in slabega, sedaj pa je čas, da se odločita, ali je vse skupaj vredno nadaljevati. Marsikdo se ustraši ali pa ima vsega dovolj. Marsikoga zamika, da bi na novo začel z drugo osebo. Marsikdo pa se kljub vsemu odloči, da je vredno ostati skupaj. V dobrem in slabem.

5. Prava ljubezen

Ljubezen iz srca. Vajino razmerje je bolj zdravo kot kadarkoli prej. Drug drugega odlično poznata, sprejemata vse dobre kot tudi slabe lastnosti. Zavedata se, da obstajajo nepopolnosti in težave, vendar je obema v interesu, da jih rešita in sprejemata kompromise. Dobro vesta, da popolnega partnerja ni. Znata se pogovarjati, prisluhniti drug drugemu. Ni vama težko reči “ljubim te” in tega tudi resnično misliti. Drug z drugim zelo rada preživljata čas, vendar se zavedata, da v življenju obstajajo tudi druge stvari. Kljub vsemu pa je najpomembnejša stvar za oba vajino razmerje. Postaneta popoln nepopolni par.

To so znamenja, ki so najbolj nagnjena k varanju

Povzeto po: Mind Body Green

Komentarji
Morda vas bo zanimalo