5 IDEJ ZA IZBOLJŠANJE DRUŽINSKIH ODNOSOV V NOVEM LETU

Novo leto je tu in s tem zaobljube, ki si jih veliko ljudi postavi na začetku leta, potem pa se jih skuša približno držati in izpolniti zadane želje. Najbolj važno je zavedanje, da so bolj kot materializem pomembni prav dobri odnosi med ljudmi, še posebej med družinskimi člani, zato bi morali vsi stremeti k temu, da jih ohranimo oziroma izboljšamo.

Začetek leta marsikomu predstavlja prelomnico za začetek nečesa novega, nepoznanega, še nikoli doživetega. Gledano iz druge strani pa nam da vedeti, kaj v življenju največ šteje in kaj je tisto, kar je vsakemu letu skupnega – družina. Res je, da je ne moremo sami izbirati, vendar imamo možnost, da izboljšujemo odnose, ki vladajo med nami.

Če tudi sami iščete ideje za izboljšanje družinskih odnosov v novem letu, smo za vas pripravili seznam nekaterih izmed njih.

Razpoložljivost

Bistvo vsega je, da si posvečamo čas. Čeprav se nam zmeraj zdi, da ga nimamo dovolj, je ravno čas tisti, ki največ šteje in tisti, ki nam ustvarja spomine. Ne prelagajte stvari, ki jih lahko storite še danes, saj nikoli ne vemo, kdaj jih več ne bomo mogli.

Komunikacija med starši in otroki

Starši naj manj govorijo in več poslušajo. Izpustite telefon, računalnik ali časopis ter prisluhnite svojemu otroku, namenite mu čim več pozornosti. Tako se bo otrok počutil bolj pomembnega in posebnega, vam bo pa bolj zaupal in se vam odprl.

Sprejem lastnih omejitev in omejitve tistih, ki so nam blizu

Poznati morate svoje meje in tudi meje partnerja ter vaših otrok. Pomembno je, da jih pred širšo družino ne kritizirate ter primerjate z ostalimi. Bolje je, da težave rešujete na samem in ne pred očmi tistih, ki bodo zmeraj imeli kaj za pripomniti.

Prepoznati želje in čustva vašega otroka

Z njim morate biti predvsem iskreni. Ko uspe, ga ne pretirano hvaliti. Ko se mu zalomi, ga ne pretirano kritizirati. Še slabše je, če ga pretirano hvalite ob njegovem neuspehu. Vedeti mora, da nismo vsi ljudje enako dovzetni za stvari in da današnji neuspeh ne odvzame možnosti za jutrišnji uspeh.

Spodbujanje k dvigu samozavesti

Dober si, če delaš dobre stvari. Pomembno je, da otroci to razumejo in v to verjamejo, zato jim morate to dokazati s svojimi dejanji. Če bodo to verjeli, bodo tudi oni delali dobro, kar pa jim bo pomagalo pri dvigu njihove samozavesti.

Povzeto po: Alcazares

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo