5 KLJUČNIH NAPOTKOV ZDRAVE PREHRANJEVALNE NAVADE

Za zdravo telo in dobro počutje je ob rednem gibanju najpomembnejša pravilna prehrana. Vemo, da se je potrebno izogibati sladkim pijačam, prigrizkom in uživati veliko zelenjave. Kljub temu pa se je novih, bolj zdravih navad, včasih težko držati – na srečo obstaja nekaj trikov, s katerimi si lahko zdravo prehranjevanje nekoliko olajšamo.

 

 

  1. Uporabljajte manjše krožnike in kozarce

 

Znanstveno potrjen trik za zmanjšanje količine zaužite hrane in pijače je zagotovo uporaba manjših kozarcev, krožnikov in skledic. Po eni strani nam preprečuje, da bi si lahko na krožnik naložili ogromno količino hrane, po drugi pa ustvarja občutek, da smo pojedli dovolj veliko porcijo, da smo lahko siti. Zanimiv eksperiment, kjer so eni od testiranih skupin dali prilagojene skodelice za juho, ki so se med jedjo same polnile, dokazuje, da še kako jemo tudi z očmi: ne le, da so opazovanci pojedli kar 73 % več juhe od skupine z običajnimi skodelicami, tega niti opazili niso. Z manjšo posodo lahko tako opazno zmanjšamo, koliko pojemo, hkrati pa tako lahko tudi zmanjšamo količino odpadne hrane.

 

 

  1. Čuječnost v prehrani

 

Čuječnost (oziroma z bolj poznanim angleškim izrazom mindfulness) je koncept, ki je izjemno uporaben tudi pri prehrani. Gre predvsem za to, da se med prehranjevanjem osredotočimo samo na hrano pred seboj. K prenajedanju prispevajo motnje, ki nas motijo med obroki – kar pomislite, kolikokrat ste med jedjo zraven še na računalniku, telefonu, ali pa gledate televizijo? Vse to odvrača našo pozornost od telesnih signalov, ki jih dobivamo – še posebej tega, kdaj smo siti in kako se ob hrani počutimo. To pa je zelo pomemben del: ko smo na hrano pozorni, v njej bolj uživamo ter jo jemo počasneje – in je zato tudi manj pojemo (saj do takrat, ko prejmemo signal, da smo siti, zaužijemo manj hrane, kot če bi jedli hitro).

 

 

  1. Sprožilci in opomniki

 

Sprožilci – zveni nevarno, kajne? Sploh ne. Gre le za dejavnike, ki nam sprožijo željo po spremembi in nas opominjajo na naš cilj. To je lahko npr. tehtnica, spretno postavljena pred hladilnik, fotografije, ali pa preprosto samolepilni listki, kamor si zapišemo svoje cilje in želje ter jih nalepimo na čim bolj vidno mesto, npr. ogledalo ali prenosni računalnik.

 

 

  1. Otežite si dostop do stvari, ki vam rušijo zdrav način življenja

 

Napravite čistko v shrambi in podarite vse, česar veste, da ne želite več jesti (oziroma le v zelo zelo majhnih količinah). S pulta pospravite vse tako zelo mikavne izdelke in jih zapakirajte v škatle in posode: naj bo vaše vodilo ’daleč od oči, daleč od želodca’. Na vidnih mestih so lahko samo posode, napolnjene z zdravimi in aromatičnimi začimbami.

 

 

  1. Vztrajajte

 

Ko že mislite, da ste vse omenjene trike (ali pa le enega) že dodobra ponotranjili, vztrajajte še naprej. Da se navade utrdijo, traja približno tri mesece ali pa še nekoliko več (dejanska potrebna količina časa je odvisna od posameznika). Če torej želite, da bodo dobre navade resnično postale del vašega življenjskega stila, jih ne smete prekiniti, dokler jih ne izvajate povsem avtomatično in brez dodatne vzpodbude.

 

Povzeto po:

https://www.nerdfitness.com/blog/5-jedi-mind-tricks/

https://www.huffingtonpost.com/james-clear/forming-new-habits_b_5104807.html

 

S. Ž.

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo