5 NAČINOV, KAKO NAREDITI ZDRAVO HRANO TUDI OKUSNO

Nasplošno velja prepričanje, da zdrava hrana nikakor ne more biti okusna. Ljudje velikokrat začnejo jesti”zdravo” šele takrat, ko je res nujno in redko preventivno. Nenehno smo ujeti v hitrem življenjskem tempu in povsem razumljivo je, da velikokrat nimamo časa poskrbeti za zdrav obrok.

Da pa vam pokažemo, da je lahko zdrava hrana tudi okusna, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali večne dileme, kako pripraviti zdrav obrok, da bo hkrati tudi dobrega okusa.

Ne razmišljajte že vnaprej, da zdrava hrana ne more biti okusna

Večina ljudi ob frazi zdrava hrana dobi prvo asociacijo, da gre za pusto, dolgočasno in brezokusno hrano, ki nikakor ne more biti dobra. Takoj jo povežemo z raznimi dietami in hujšanjem, redko pa z dobrim kosilom. Problem pa je, da sami ne boste zmožni pripraviti okusnega zdravega obroka, če boste že vnaprej prepričani, da to ni mogoče. Spremenite vašo prvo asociacijo na zdravo hrano v sveže, naravno, sezonsko, energično 

Izberite odlične sestavine

Neprestano se oglašujejo brezglutenski piškoti, zelenjavni čips, proteinske tablice ipd., ki naj bi vsebovali manj kalorij in bili v pomoč pri hujšanju, vendar se na koncu izkaže, da omenjena živila sploh niso tako zelo zdrava, kot deluje na prvi pogled. Da boste jedli zdravo, morate jesti raznovrstno in predvsem čim bolj svežo in naravno hrano. Tudi doma narejena pica je lahko narejena na zdrav način.

Pri kuhanju se ne bojte uporabljati maščob, sladkorja in soli 

Logično je, da preveč maščob, sladkorja in soli škodi našemu zdravju, vendar je v manjših količinah popolnoma normalno, da jih uživamo. Prav to so namreč sestavine, ki hrano naredijo okusno. Gre za biološki odziv v naših telesih – na jeziku imamo receptorje, ki našim možganom sporočajo, da je hrana okusna, ko so ji dodane maščobe, sladkor ali sol.

Če hrani dodajamo omenjene dodatke v normalnih količinah, bomo veliko kasneje ponovno lačni in naša želja po nezdravih sladicah in prigrizkih po obroku se bo zmanjšala. Seveda moramo biti pri doziranju maščob, sladkorja in soli kljub vsemu previdni, saj lahko škodujejo našemu zdravju. Če pa jih v manjših količinah dodajamo doma narejenim obrokom, ne bo nič narobe.

Največ sladkorja, soli in maščob namreč dobimo iz naprej pripravljene, hitre in rafinirane hrane. Če pa dodamo ovsenim kosmičem med, posolimo kos domačega mesa ali pa prelijemo svežo solato z dobrim olivnim oljem, bomo še vedno jedli popolnoma zdravo.

Nehajte se izogibati ogljikovim hidratom

Kot že omenjeno, zelo pomembna je raznovrstna in pestra prehrana. To ne pomeni, da eno vrsto živil kar izločimo. Npr. slišali ste, da ogljikovi hidrati redijo, zato se jim naenkrat začnete popolnoma izogibati. To ni prav, saj so ogljikovi hidrati glavni vir energije našemu telesu.

Moramo pa se zavedati, da niso vsi ogljikovi hidrati med seboj enaki. Ko govorimo o ogljikovih hidratih, ki jih lahko brez skrbi uporabljate v domači kuhinji, če želite jesti zdravo, so to sladki krompir, korenje, rjavi riž, kuskus, fižol, polnozrnate testenine in polnozrnati kruh. Ta živila vas bodo nasitila in vas rešila pred nezdravimi prigrizki in posladki, ki ponavadi naredijo našemu telesu največjo škodo. Na tak način lahko združite zdravje in užitek.

Če le gre, dodajte limonov sok

Sok limone je izvrsten dodatek, ki lahko neverjetno izboljša okus obroka, poleg tega pa je lahko dostopen, poceni in enostaven, hkrati pa vam ne vzame veliko časa. Ko naše telo dobi pravo količino sladkega, grenkega, slanega in kislega, to sproži nekakšno zadovoljstvo v naših možganih. Najpogosteje pa se zgodi, da nam primanjkuje kislega, zato je limona odličen dodatek naši prehrani. Če potrebujete ideje, je limonov sok najbolje dodati na domačo solato v kombinaciji z olivnim oljem in česnom, na pečenega piščanca ali ribo, v juhe ali smoothieje.

Povzeto po: Homemade

L. Z.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo