5 načinov, kako umiriti jezo

kako-umiriti-jezo

Se tudi vam kdaj zgodi, da preprosto ne najdete načina, kako umiriti jezo? Nenaden bes vas zapade na cesti, v službi, med prijatelji, pred partnerjem … pa si ne morete pomagati. Kasneje vam je seveda žal, da ste se tako rekoč po nepotrebnem razjezili in zaradi tega koga celo prizadeli. Če se vas takšni napadi lotevajo pogosto, morate najti način, kako umiriti jezo. Ne samo, da to slabo vpliva na ljudi okoli vas, ampak tudi na vas. Vse je v glavi in vse je mogoče rešiti.

1. Globoko vdihnite.

Preden se na glas razjezite, globoko zadihajte. Najdite stol oziroma prostor, kamor lahko sedete, in popolnoma sprostite svoj vrat in ramena. Globoko vdihnite skozi nos in izdihnite skozi usta. Takšno vajo lahko ponovite vsaj trikrat na dan 5-10 minut (tudi takrat, kadar niste jezni). Pomagala se vam bo sprostiti in zbistriti misli, hkrati pa je zelo učinkovit način, kako umiriti jezo.

2. Ponavljajte si določeno misel.

Če vam pomaga “umiri se”, “drži se nazaj”, “vse bo vredu”, super. V mislih (ali na glas, če vam je tako ljubše), si ponavljajte svojo priljubljeno frazo.

3. Poskusite z vizualizacijo.

Ko vas poprime bes, skušajte v mislih izbrskati spomine ali misli na nekaj, kar vas pomirja. Naj bo to vaš najljubši kraj, najljubša oseba, žival, hrana, trenutek … Karkoli. Zadevo poskusite vizualizirati in spomin priklicati čim bolj živo. Fokusirajte se na majhne detajle; kakšen je vonj, občutek, zvok? Tako se boste sprostili in našli način, kako umiriti jezo.

KAKO SE POVZPETI, KO ENKRAT DOSEŽEŠ DNO

4. Gibajte se, telovadite.

Včasih nam pomaga, da s telovadbo iz sebe spustimo stres in skrbi. Vse, kar se vam nabira čez dan, lahko potem “pokurite” s svojim najljubšim gibanjem. Naj bo to tek, ples ali košarka, najdite nekaj, kar vas veseli. Dober način, kako umiriti jezo, je tudi izvajanje joge, saj se naučite gibanja in dihanja, ki vam pride prav tudi v trenutku, ko bi se zaželeli razjeziti.

5. Govorite o svojih frustracijah.

Včasih naval jeze sploh ni vezan na trenutno situacijo, ampak je posledica dolgotrajnih frustracij, ki se nabirajo v vas. Tako lahko sodelavec naredi manjšo napako, zaradi katere se sicer ne bi razbesneli, sedaj pa ste se zaradi sekundarnih razlogov popolnoma razjezili. Govorite o tem, kaj vas jezi in skrbi. Govorite s prijatelji, starši, partnerjem. Naj vam ne bo nerodno.

KAKO SE SOOČITI S STRESOM: 5 NASVETOV ZA MIRNEJŠE ŽIVLJENJE

Povzeto po: Healthline

Komentarji
Morda vas bo zanimalo