5 stvari, ki smo se jih naučili iz trenutne krizne situacije

Svet se nahaja sredi ogromne krizne situacije, ki ji ponekod kar ni videti konca. V Sloveniji je od 13. marca naprej razglašena epidemija, več kot mesec dni kasneje pa se le zdi, da se počasi, a vztrajno življenje vrača na stare tirnice. Smo se iz krizne situacije sploh kaj naučili?

Življenje, ki smo ga poznali pred izbruhom koronavirusa, se je ustavilo in konkretno spremenilo. Tudi naš svet se je spremenil. Vse, kar smo prej jemali za pomembno in samoumevno, ima zdaj drugačni prizvok. Iz trenutne krizne situacije smo se lahko veliko naučili, saj nam ponuja možnost, da stvari pogledamo še iz druge perspektive.

Uničujoči požari, poplave, taljenje ledenikov, tone in tone odpadne plastike, ki smo jo zavrgli in je končala v oceanih. Ker se iz tega nismo nič naučili, nas je narava sedaj poučila še drugače – z uničujočim virusom, ki se neusmiljeno širi in trenutno paralizira celoten svet in njegovo prebivalstvo. Se pozitivna stran koronavirusa skriva v naši zavesti? O čem nas je virus poučil?

Smo veliki potrošniki

Spomnimo se začetne panike in množična nakupovanja prehrambnih živil. Kupovali smo praktično vse, tudi to, kar ni življenjsko nujno. Slike praznih trgovinskih polic nam bodo za zmeraj ostale vtisnjene v spomin. Po eni strani smo se naučili, da po večini kupujemo zgolj iz dolgčasa, po drugi pa, da smo sposobni preživeti celi teden pred ponovnim obiskom živilskih trgovin.

Planeta ne bomo rešili, smo mu pa vseeno pustili, da vsaj malo zadiha

V zadnjih tednih smo videli slike, ki kažejo, da planet počasi okreva. Divja narava osvaja prazna mesta, prenehanje človeških dejavnosti in zmanjšanje emisij CO2 pa upočasnjujeta uničenje ozonske plasti. Poleg tega zmanjšanje onesnaževanja v oceanih daje morskemu okolju priložnost, da si opomore pred popolnim opustošenjem. Iz te krizne situacije smo se naučili to, da smo Zemlji zelo škodovali, hkrati pa smo priča temu, da počasi prihaja k sebi.

Med ljudmi in etničnimi skupinami ni razlik, niti nacionalnih meja

Kljub temu, da nekateri mislijo, da so imuni in odporni na koronavirus, temu seveda ni tako. Virus ne izbira med spoloma, starostjo, barvo kože ali narodno pripadnostjo. Prav tako ne izbira med razvitim in nerazvitim svetom, pač pa neusmiljeno tolče po vseh, ki mu pridejo na pot. Ta virus nam kljub vsej škodi, ki jo povzroča, dokazuje, da smo vsi enaki in da med nami ni razlik.

Smo ranljivi, zato se moramo naučiti ustrezno zaščititi

krizne situacije

Bizarno kot se sliši, vendar resnica je, da pred pandemijo koronavirusa marsikatera oseba ni skrbela za svojo higieno. Ko smo se naučili, da zgolj milo in tekoča voda pomagata pri boju proti trdovratnemu virusu, smo si začeli podzavestno umivati roke večkrat na dan. Naučili smo se, da smo prav vsi ranljivi, še posebej pa starejši ljudje in osebe, ki trpijo za težjimi boleznimi. Zdi se, da smo s tem pridobili veliko mero solidarnosti, ki je prej v takšni meri nismo poznali.  

Naučili smo se, kaj v življenju največ šteje

Morda je to še najbolj pomembno od vsega, kar smo se naučili iz te krizne situacije. Zdaj vidimo, da ni pomembno, če si reven ali bogat, priljubljen ali zapostavljen, introvertiran ali ekstrovertiran. Pomembno je le, če si živ in zdrav. Ko imaš zdravje, imaš vse. In prav zdravje je to, kar v življenju največ šteje.

Preberite še, katere so naše ključne napake v samoizolaciji in čemu bi se morali še posebej izogibati.

Povzeto po: El Ibérico

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo