5 ŽIVIL, KI UNIČUJEJO PREBAVO

Se vam zdi, da vaša prebava ne deluje, kot bi morala? Imate nenehen občutek napetosti, vas v trebuhu zvija ali pa imate težave z zaprtostjo? Predstavljamo vam glavna živila, ki uničujejo prebavo: morda vam bo omejen vnos teh živil pomagal ublažiti vaše težave.

1. SLADKOR

Razne mlečne čokolade, bonboni in pijače, ki imajo visoko vsebnost sladkorja, so glavni uničevalci naše prebave. Sladkor namreč sproži razna vnetna obolenja in je glavni razlog za razrast gliv kvasovk, ki so v prevelikem številu zelo nevarne za naše telo.

2. BELA MOKA

Belo moko vsebuje ogromno živil, ki jih večina ljudi obožuje: beli kruh, testenine, razne štručke, peciva in podobno. Za dobro prebavo se morate tem živilom v čim večji meri izogibati, saj uničujejo vaš prebavni trakt in povzročajo, da je vaše črevesje občutljivo in prepustno. Takšna živila so obenem polna glutena, ki je pogost povzročitelj raznih vnetij.

3. RASTLINSKA OLJA

Razna rastlinska olja, med drugim tudi repično in olivno olje, sestavljajo maščobe z velikim deležem večkratno nenasičenih maščobnih kislin in zato niso primerna za uporabo na visokih temperaturah, se pravi, pri kuhanju. Raziskave kažejo, da takšne večkratno nenasičene maščobne kisline povzročajo razna vnetja, krvo-žilne bolezni in celo raka. Odličen nadomestek za kuhanje je kokosovo olje, ki ga večinoma sestavljajo nasičene maščobe, ki dobro prenašajo visoke temperature in so tako primerne za kuhanje.

4. KAVA

Kava vsebuje beljakovino, ki je zelo podobna tisti, ki jo lahko najdemo v pšenici. Vaše telo lahko ob pitju kave zmotno reagira in se odzove na zaužitje kavo z enakim vnetjem, kot bi se odzvalo na zaužitje glutena v pšenici. Podobno se lahko zgodi tudi pri zaužitju mleka, koruze in riža.

5. ALKOHOL

Alkohol lahko že sam po sebi razdraži naše črevesje in nam povzroči slabo prebavo. Raziskave kažejo, da uživanje alkoholnih pijač neposredno uničuje celice okoli prebavnega trakta, povzroča vnetja in dela naše črevesje občutljivo. Povzroči lahko velik razrast bakterij, pretirano uživanje piva pa lahko prav tako spodbudi razrast gliv kvasovk.

Povzeto po: Body Ecology

L. Z.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo