6 NASVETOV ZA USTREZNO PITJE VODE POLETI

Zdi se, da se na to neprestano opozarja, ampak še vedno se ne zavedamo vedno, kako zelo pomembno je pitje vode poleti. Zunaj je vročina, potimo se že pri najlahkotnejših gibih, kaj šele pri napornejših športnih aktivnostih. Pomembno je torej, da vemo, kdaj je potrebno izgubljeno tekočino primerno nadomestiti, še preden pride do dehidracije.

Včasih smo tako zelo zaposleni, da na pitje preprosto pozabimo ali pa se ne zavedamo, da smo žejni, dokler ni prepozno. Zato smo za vas pripravili nekaj praktičnih nasvetov, kako poleti poskrbeti za ustrezno hidracijo.

Pripravite se do tega, da začnete spremljati svoje navade

Če veste, da nasploh pijete premalo, začnite razmišljati o tem. Zavestno se opomnite, da morate med delom vsake toliko časa vstati, se pretegniti in spiti kozarec vode. Najbolj zdravo je, da pijete večkrat in manjše količine vode. Pijte, ko ste žejni. Če na žejo radi pozabite, si delajte opomnike. Če ste resnično prezasedeni ali pozabljivi, obstaja že veliko aplikacij na telefonu, ki vam bodo pri tem pomagale.

Investirajte v dobro steklenico

Steklenico, ne plastenko. V plastenkah se čez čas začnejo odvijati procesi, ki niso dobri za naše telo, poleg tega je bogat vir nezdrave mikroplastike. Seveda pa morate tudi pri steklenici poskrbeti za ustrezno higieno. Še posebej za tiste, ki na pitje vode radi pozabite, je steklenica izjemno praktična, saj je ves čas zraven vas. Ko je voda neprestano na dosegu roke, boste je po majhnih požirkih naenkrat spili veliko več kot sicer.

Eksperimentirajte z okusi

Če vam je okus vode dolgočasen, se namesto na sladke sokove in gazirane pijače raje obrnite na bolj zdrave alternative. Voda, v katero zamešate naravne sadne sokove, je lahko izvrsten osvežilni poletni napitek. Za več idej pa kliknite TUKAJ.

Pijte pred obroki

Če boste pred vsakim obrokom spili kozarec vode, vam bo to prišlo v navado. Ne samo, da boste na tak način poskrbeli za dobro hidracijo – pitje pred obroki vas delno tudi nasiti in napolni vaš želodec, tako da boste za kosilo posledično pojedli manj. Če želite izgubiti težo, je to zelo dober trik. Včasih nas premami lažna lakota, v resnici pa smo žejni. Kozarec vode bo pospešil vaš metabolizem in vas pripeljal do ugotovitve, ali ste resnično lačni ali pa je bil to zgolj znak dehidracije.

Uživajte lahko hrano, ki je vsebuje veliko vode

Poleti ni preveč dobro za naše telo, da jemo preobilne obroke. Priležejo se lahki obroki, s katerimi dobimo dovolj potrebnih snovi za normalno funkcioniranje telesa. Uživajte sadje, kot so lubenica, melona, grenivke, pomaranče in jagode ter veliko zelenjave: kumarice, paradižnik, papriko, špinačo, brokoli. Za več izvirnejših idej za konkretnejše poletne obroke pa kliknite TUKAJ.

Kokos!

Pričarajte si pravo poletno vzdušje. Pitje kokosove vode je izjemno zdravo in osvežilno. Polna je namreč kalija, magnezija in kalcija, primerna pa je še posebej za športnike, saj hitro in učinkovito nadomesti izgubljeno tekočine in elektrolite. Naredite lahko tudi izvrstno sladico ali dodatek vaši pijači: zamrznjene kocke ledu iz kokosove vode.

 

Povzeto po: Hyperbiotics

L. Z.

 

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo