KAKO SE NA POTOVANJU IZOGNITI ZASTRUPITVI S HRANO?

Zastrupitve s hrano se nam lahko zgodijo tako doma kot tudi na potovanju in nikakor niso prijetne. Za telo predstavljajo velik šok in nas pripeljejo vse do bolnišnične postelje in infuzije. Zato smo za vas pripravili nekaj preprostih trikov in nasvetov, ki vam bodo pomagali, da se jim izognete.  

  1. NE ODHAJAJTE NA DOPUST BREZ  MEDICINSKEGA OGLJA 

Kadar odhajate na dopust, vedno vzemite s seboj aktivno medicinsko oglje. Kapsule niso drage in jih lahko dobite v lekarni brez recepta, prihranile pa vam bodo marsikatero nevšečnost. Pred odhodom si skrbno preberite navodilo in ga shranite. Oglje sicer ni primerno za uporabo pri otrocih, mlajših od treh let, zato bodite še posebej pozorni, da vaš otrok ne bo pomotoma zaužil česarkoli sumljivega.  

  1. VEDNO PIJTE USTEKLENIČENO VODO 

Tega ne moremo dovolj poudariti; v bolj eksotičnih krajih, v katerih ne zaupate javnemu vodovodu, vedno pijte le ustekleničeno vodo. 

  1. ANTIBAKTERIJSKI GEL IN ROBČKI 

S seboj imejte vedno potovalno stekleničko antibakterijskega gela, ki vam bo pomagal vzdrževati higieno v okoliščinah, v katerih ne boste imeli pri roki čiste tekoče vode in mila. Gel nanesite na roke pred zaužitjem hrane. Potovalni komplet antibakterijskih robčkov vam bo prav tako prišel zelo prav.  

  1. UMIVAJTE SI ROKE  

Vsi vemo, da si moramo roke umivati z milom in vodo pred in po jedi ter uporabi stranišča, vendar ne vedo vsi, da je umivanje potrebno tudi po tem, ko ste se dotikali surove hrane, npr. jajc, surovega mesa, rib ali celo zelenjave. Roke si umijte tudi zatem, ko ste božali hišnega ljubljenčka ali drugo žival.  

  1. NE SHRANJUJTE OSTANKOV HRANE  

Po kosilu, na katerem je bilo kot navadno preveč hrane, to nemudoma zavijte in spravite v hladilnik. Priporočeno je, da jo spravite na hladno v roku ene ure in pol. Čimprej, tem bolje – sploh če je dan vroč in soparen. Velja pravilo, da po preteku dveh dni ne smete jesti nobenih ostankov hrane, ki ste jih spravili v hladilnik. Na dopustu, sploh, če so temperature visoke, pokvarljive hrane torej raje ne shranjujte v nahrbtnik, ampak jo pojejte nemudoma. 

  1. NE JEJTE NOBENE HRANE PO PRETEKU ROKA UPORABE 

Kadar kupujete malico v lokalnih marketih, vedno, kadar lahko, preverite datume uporabe.  Tudi kadar je hrana na pogled še vedno videti užitna in diši sveže, je ne jejte, če je datum roka uporabe že pretekel. Bakterije se lahko razvijejo v hrani tudi, ko še ne morete zavohati neprijetnega vonja oz. s prostim očesom videti, da je z njo nekaj narobe.  

  1. KAJ PA, ČE KLJUB TEMU ZBOLIM? 

V državah članicah Evropske Unije, Evropskega gospodarskega prostora (Norveški, Islandiji in Lihtenštejnu), Švici, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Makedoniji in Srbiji ste z Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja upravičeni do osnovne zdravstvene oskrbe. Kartico lahko naročite na spletni strani https://www.zzzs.si/tujina. Naročilo vam bo vzelo le minuto, saj bo stran od vas zahtevala, da vnesete le številko svojega zavarovanja, ki jo lahko najdete na svoji običajni kartici zdravstvenega zavarovanja, svoj rojstni dan in veljaven elektronski naslov.

Naročilo Evropske kartice zdravstvenega zavarovanja je brezplačno, opraviti pa ga morate vsaj 4 delovne dni pred odhodom v tujino. Če potujete v druge države, si boste morali dodatno zdravstveno zavarovanje urediti sami, zavedati pa se morate tudi, da Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja pokriva le osnovne storitve.  

Povzeto po: NHSZZZS

A. K.  

Komentarji
Morda vas bo zanimalo