6 NAVAD, S KATERIMI BOSTE LAŽJE ZASPALI

Če imamo občutek, da se iz enega v drugi dan avtomatično premikamo, je čas, da raziščemo, kako je z našimi spalnimi navadami in, ali sploh kaj spimo. Strokovnjaki tako predstavljajo nekaj dobrih navad, ki nam bodo pomagale, da bomo lažje zaspali zvečer in tudi ponoči bolje spali.  

Slabo spanje povzroča, da več in slabše jemo, prav tako vpliva tudi na prebavo, delovanje srca, povečuje tveganje za diabetis in slabša imunski sistem. 

 

Kaj torej lahko naredimo, da bomo bolje spali? 

 

Vsak dan nekaj časa preživimo na prostem 

Če smo izpostavljeni dnevni svetlobi čez dan in ponoči spimo v temi, nam bo to pomagalo, da pridobimo normalen cikel spanja in zbujanja. Vsak dan je pametno, da se odpravimo ven, ponoči pa spimo v čim bolj trdni temi. 

 

Zvečer jejmo lahko hrano 

Če zvečer ogromno pojemo, nam bo to pomagalo zaspati, a vprašanje, koliko časa bomo spali. Težke proteine je precej težko prebaviti, kar pomeni, da se bo telo preveč osredotočalo na to in premalo na samo spanje. 

 

Izogibajmo se preveč pozni telovadbi 

Telovadba naj bi sicer pomagala pri boljšem spanju, a če telovadimo tik pred spanjem, bo naše spanje trpelo. Telovadba vpliva tudi na metabolizem in ker to lahko dela še nekaj ur, nas to lahko še nekaj časa drži pokonco. 

 

Preskočimo večerni kozarček 

Vsi se zavedamo, da lahko skodelica kave močno vpliva na spanje, a tudi kozarec vina pred spanjem lahko zmoti spanje, saj alkohol slabo vpliva na spanje. Alkohol lahko zmanjša globok spanec ponoči in močno vpliva na REM spanje.  

 

Ugasnimo elektronske naprave 

Elektronske naprave s svojo svetlobo in tudi stresom, ki ga povzročajo, lahko močno vplivajo na kakovost našega spanca. Svetloba lahko vpliva na možgane in produkcijo kemičnega melantonina.  

 

Spimo v mrzlem prostoru 

Najbolje je, da spimo v sobi, v kateri je precej hladno. Pametno je tudi, da oblečemo ohlapna oblačila, s čimer preprečimo, da bi se toplota ujela. Oprijeta oblačila lahko vodijo do draženja kože, kar pomeni zamašene pore in izpuščaje.  

 

Povzeto po: Popsugar

 

K. R.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo