5 NENAVADNIH NAČINOV, KAKO POKURITI KALORIJE

Ko je govora o porabljanju kalorij, najprej pomislimo na številne športne aktivnosti. Seveda je to najbolj učinkovita metoda, kako pokuriti kalorije, vendar zagotovo ne edina. Predstavljamo vam 5 nekoliko bolj nenavadnih načinov, s katerimi prav tako porabljate kalorije – marsikomu od vas, ki ni ljubitelj športa, bodo morda še bolj všeč.

Izpostavljanje mrazu

Rjava maščoba ali rjavo maščobno tkivo je posebna vrsta telesne maščobe, ki spodbuja in pospešuje metabolizem.  Ativira se, ko nas zebe, pomaga namreč segrevati telo do normalne telesne temperature tudi v hladnem okolju. To je maščoba, ki bi si je želeli več – pomaga namreč uničevati belo maščobo, ki pa v našem telesu ni tako zelo zaželena, saj za razliko od rjave shranjuje kalorije.

Seveda pa pretirano izpostavljanje mrazu ni priporočljivo, saj se lahko hitro prehladite. Poskrbite za redno zračenje prostorov in se tudi pozimi v hladnejšem vremenu odpravite na sprehod.

Pitje hladne vode

Pitje vode je najboljši način, kako spodbuditi metabolizem in hkrati poskrbeti, da je vaše telo dovolj hidrirano. Če boste pili vodo pred obroki, boste prav tako pojedli manjšo količino, saj bo vaš želodec bolj poln. S pitjem vode se lahko izognete tudi nepotrebnim željam po nezdravih prigrizkih – lažna lakota v resnici velikokrat pomeni pomanjkanje tekočin v telesu.

Če ste zaspani ali utrujeni, vas bo kozarec hladne vode spravil k sebi. Voda je torej odličen način, kako pospešiti metabolizem, nedavne raziskave pa kažejo, da naj bi pitje hladne vode tak učinek samo še povečalo. Pri mladih, ki so popili pol litra  hladne vode, je telo v 90 minutah porabilo 24-30% več kalorij kot pri pitju enake količine nehlajene vode.

Žvečenje žvečilnega gumija

Enako velja tudi pri žvečenju žvečilnih gumijev, saj tudi to spodbuja in pospešuje metabolizem. Prav tako kot pitje vode spodbudi občutek sitosti, zaradi česar avtomatsko pojeste manj hrane, obenem pa zmajša vnos kalorij med prehranjevanjem. V nedavni raziskavi so ugotovili, da so ljudje, ki so takoj po kosilu žvečili žvečilni gumi, porabili veliko več kalorij kot tisti, ki ga niso, čeprav so vsi jedli enako količino in vrsto hrane.

Darovanje krvi

Ko darujete kri, se vaše telo maksimalno preusmeri v to, da sintetizira nove beljakovine, rdeče krvničke in ostale krvne komponente ter s tem čim hitreje nadomesti, kar je bilo izgubljenega – to pa pripomore k večji porabi kalorij. Seveda darovanje krvi ni nekaj, kar bi lahko počeli kar vsak dan, ponavadi je do naslednjega darovanja treba počakati vsaj osem tednov. Vsekakor pa je zelo lepa gesta, saj je na svetu veliko ljudi, ki so odvisni prav od darovalcev krvi.

Smeh

Velikokrat rečemo, da je smeh pol zdravja. In res je. Smeh vam zagotavlja dobro počutje in psihično zdravje, zmanjšuje stres ter izboljšuje spomin in odpornost. To pa še ni vse – smeh vam pomaga tudi intenzivno kuriti kalorije, saj s smejanjem pospešujemo in spodbujamo metabolizem. V nedavni raziskavi so ugotovili, da se je ljudem, ki so najprej gledali komedijo in potem dramo, med gledanjem komedije, ko so se smejali, poraba kalorij povečala za 10-20%. Ni pretirani veliko, je pa zagotovo prijeten način, ki vas spravlja v dobro voljo in poskrbi za vaše celostno zdravje.

 

Povzeto po: Healthline

L. Z.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo