6 ZDRAVIH PIJAČ, KI VAS ZBUDIJO NAMESTO KAVE

Kava je za mnoge pijača, brez katere si ne predstavljajo začetka dneva. Kljub temu gre za napitek, ki vsebuje kofein in lahko zaradi tega pri nekaterih povzroči zdravstvene težave. Če želiš zmanjšati količino zaužite kave, pa ne veš, kako drugače začeti dan in se prebuditi, lahko poskusiš teh 6 pijač, ki ti zagotovo ne bodo povzročile nobene zdravstvene nevšečnosti.

Rooibos čaj

Gre za rastlino, ki je znana tudi kot rdeči grm. Rooibos čaj izvira iz Južne Afrike in ne vsebuje kofeina ali teina. Pije se na enak način kot čaj in obstaja veliko načinov za pripravo: z limono in medom, z mlekom ali celo s sladoledom za vroče poletne dni. Poleg tega je zdravilna rastlina, ki lahko pomaga pri lajšanju raznih alergij, astme, aken, gub, razjed na želodcu in slabosti. Uživanje tega čaja je primerno za nosečnice, ne pa tudi za otroke.

Ingverjev čaj

Čeprav je malce pikanten, je ingverjev čaj zelo dober tako za prebavni sistem in dihalne poti, kot tudi za astmo, artritis, revmatizem, slabost kot posledica kemoterapij, cirkulacijo, holesterol ali menstrualnih bolečin.

Zeliščni čaj

Uporabite zmes, pripravljeno s cimetom, ingverjem, kardamomom in klinčki. Lahko se pripravi kot običajni čaj, z mlekom ali z medom.

Smuti

Vanj lahko vmešate svoje najljubše različice svežega sadja ali zelenjave. Gre za zelo energičen napitek. Dodate lahko oreščke, mleko ali rastlinske beljakovine, da postane še bolj popoln. Vendar pa morate biti previdni pri količinah, saj ima običajno visoko vsebnost sladkorja.

Voda z naravnimi aromami

Voda je najbolj zdrava pijača, ki jo lahko popijemo, če pa želimo dodati pridih okusa, lahko vanjo dodamo rezino limone, limete, pomaranče ali mandarine, saj citrusi vodi dodajo osvežilni okus in s tem dodatno energijo.

Zelenjavni sokovi

Tudi ti so dobra izbira nadomestila kave, sploh če gre za domačo zelenjavo. Z njo povečamo porabo antioksidantov, saj kupljeni zelenjavni sokovi ponavadi vsebujejo več sladkorja in dodanih soli, ki pa so škodljivi za naše zdravje. Uporabite lahko katerokoli zelenjavo, kot bazo pa je najbolj priporočljivo zmešati zeleno, kumare ali solato.

Povzeto po: Ideal

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo