7 NASVETOV ZA NEGO REZANEGA CVETJA

Cvetje vseh vrst in barv poživi in polepša dom. Vsi se razveselimo šopka rož, a da bi lahko dolgo časa uživali v njihovi lepoti, so nam v pomoč zlata pravila, s katerimi bodo rože ostale dlje časa sveže in obstojne. 

 

  1. Uporabite dobro očiščeno vazo

Pred in po vsaki uporabi vaze jih temeljito očistite, pri tem pa uporabite čistila. Četudi je vaza videti čista, se umazanija in mikrobi lahko naberejo po notranji površini, in če jih ne odstranite, pospešujejo gnitje svežih rož. 

 

  1. Dodajajte hranila

Šopek najlažje nahranite z raztopino gnojila za rezano cvetje. Upoštevajte navodila za doziranje, saj sta ustreznost količine in način dodajanja ključnega pomena. Pri gnojilih je pomembno, da jih ne dodajate v kovinske vaze. Nekateri prisegajo tudi na enostaven in uporaben domači recept: dodajanje manjših količin sladkorja, s katerim učinkovito nahranite rože. 

 

  1. Preprečite stik listov z vodo

Stebelni listi ne smejo priti v stik z vodo ali raztopino gnojila; če listi rastejo tudi zelo nizko na steblu, jih odstranite z ostrim nožem oziroma škarjicami. S tem se preprečuje gnitje listov pod gladino vode, kar bi skrajšalo življenjsko dobo cvetja. 

 

  1. Poševno odrežite steblo

Steblo je potrebno obrezovati dnevno ali vsaj vsak drugi dan. Najpomembneje pri tem je, da ga odrežete poštevno (kot 45 stopinj). Postrani rezano steblo omogoča, da rastlina skozi kar največjo možno površino srka vodo. Stebla nikdar ne lomite; rez naj bo oster, saj skozi poškodovano tkivo voda ne bo moglo uspešno prehajati. Pri olesenelih steblih lahko nekaj spodnjih centimetrov stebla nekoliko razkolite, da se povečamo površina kontakta z vodo. 

 

  

  1. Količina in temperatura vode

Rože z mehkim steblom (kot so npr. tulipani) dajte v hladno vodo, ki naj je bo le nekaj centimetrov. Rože z olesenelim steblom (npr. vrtnice) se bolje obnesejo v zelo topli vodi, ki je lahko nalijte več. Pozanimajte se pri cvetličarju ali pobrskajte po internetu, kakšne so posebne značilnosti cvetja, za katerega skrbite, saj imajo različne sorte tudi zelo različne potrebe. 

 

  1. Temperatura okolice

Pazite na temperaturo okolice, kamor ste rezano cvetje postavili. Šopka nikdar ne puščajte na soncu ali v bližini grelnih oziroma hladilnih naprav. Za dolgo obstojnost cvetja so najboljše enakomerne (in bolj zmerne) temperature, raje seveda nekoliko hladnejše kot toplejše. Zvečer lahko šopek postavite v hladnejše prostore, saj nižje temperature zavirajo propadanje cvetja. 

 

  1. Sveža voda

Če je to le mogoče, dnevno menjajte vodo. Dober indikator za svežino vode je njena bistrost: bolj kot je kalna, bolj so se v njej razmnožili mikroorganizmi in seveda, večja je nuja, da jo zamenjate. 

 

Upoštevanje teh nasvetov bo znatno podaljšalo obstojnost in svežino vašega rezanega cvetja. Sicer upoštevajte, da niso vse sorte enako obstojne (kar se splača upoštevati tudi pri izbiri kombinacij za šopek) in enako zahtevne za vzdrževanje, a lepota in veselje, ki ju cvetje prinaša v naš dom ali druge prostore, sta zagotovo vredni nekaj truda. 

 

Povzeto po:

Trenc-Frelih, I., & Kmet, K. (1989). Cvetje: Aranžmaji, šopki, ikebana. Ljubljana: Mladinska knjiga. 

Barnett, F., Egerickx, R., Jerin, K., & Patterson, D. (2005). Cvetlice za lepši dan: Ustvarjanje s cvetjem in dodatki. Ljubljana: Slovenska knjiga. 

 

S. Ž.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo