7 STVARI, KI JIH MORATE VEDETI O SKANDINAVSKEM DIZAJNU

Skandinavski dizajn je trenutno izredno v modi, vendar le redki vedo, kako točno je videti. A v resnici nam je precej bolj poznan, saj ga lahko spremljamo preko družbenih omrežij, dizajnerskih blogov in v najljubših revijah. Predstavljamo vam, kaj je skandinavski dizajn, saj je čas, da vsaj nekatere elemente počasi vpeljete tudi v svoje domovanje.

Skandinavski dizajn je minimalističen

Je minimalen, fokusira se na preprostost in funkcionalnost. Poanta je, da domovanje ni preveč nastlano in da uporabljamo naravne materiale. Znan je po tem, da je primeren za vse, ne samo za elito, njegovo lepoto pa lahko najdete v vsakodnevnih kosih. Dober primer je IKEA.

Inspirirata ga narava in podnebje

Skandinavski dizajn se je začel okoli leta 1930, bolj poznan in popularen pa je postal okoli leta 1950. Dizajnerski dogodek, ki je potoval skozi Ameriko in Kanado med leti 1954 in 1957 je promoviral nordijske dizajnerje, ki so ustvarjali preproste dizjane, ki so sloneli na naravi in podnebju.

 V sami sredini je izboljšanje vsakodnevnega življenja

Glavni cilj skandinavskega dizajna je izboljšanje vsakodnevnega življenja. Nordijske države imajo pozimi približno 7 ur sonca na dan, zato je najbolj pomembna svetloba. V takšnih stanovanjih ne boste našli tapet, ampak lesene elemente ali celo bela tla, ki bodo celoten prostor osvetlile in povečale.

Barvna paleta je nevtralna

Glavna stvar so nevtrane barve, v zadnjem času pa so začeli uporabljati tudi barve v bolj zemeljskih tonih – temno modra, zelena, siva in rjava.

Hygge ni dizajn

Leta 2016 se je pojavil Hygge, ki tudi do danes ni izgubil svoje moči. A ne zamenjajte skadninavskega sloga s hyggom. Danska beseda pomeni udobnost, ni pa dizajn, ampak bolj prepričanje. Lahko ga sicer ustvarite z dekorjem, a to še vedno nista ena in ista stvar.

Pomembno je ravnotežje

Švedi uporabljajo besedo lagom, ki pomeni ne premalo in ne preveč – pomeni iskanje ravnotežja. Skandinavski stil je zato ravnotežje med minimalizmom in udobnostjo. Lahko kombinirate tudi staro in novo. Primerno je, da sta pohištvo in dekor minimalistična, lahko pa dodate tekstile ovčje kože, velike blazine ali različne preproge.

 Je brezčasen dizajn

Lepota skandinavskega dizajna je, da je izredno raznolik. Lahko ga kombinirate z različnimi stili, primeren pa je tudi za različna obdobja. Najbolj pomembno je, da vaš prostor ni preveč natlačen s stvarmi, saj je glavna poanta minimalizem. Če ne veste, kje nakupovati, je najbolje, da malo pobrskate po spletu ali v IKEI.

 

Povzeto po: House Beautiful

K. R.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo