ZNANOST RAZKRIVA: IDEALNA RAZLIKA V LETIH MED PARTNERJEMA JE…

Pravijo, da so leta le nepomembna številka in da je pomembna le prava ljubezen. Pa je res tako? 

Kljub temu se je izkazalo, da razlika v letih med partnerjema vsaj delno vpliva na to, kako dolgo in srečno bo razmerje. Če te zanima, kakšna je idealna razlika v letih med partnerjema, beri naprej.

Raziskovalci na Emory University v Atlanti so se lotili vprašanja, kako starost, verska prepričanja, izobrazba, poklic in zaslužek vplivajo na kvaliteto razmerja. Zanimivo je, da razlika v letih sploh ni bila njihova začetna prioriteta, vendar so jo morali zaradi osupljivih rezultatov na koncu vendarle izpostaviti.

REZULTATI RAZISKAVE SO POKAZALI, DA ….

1. … so razmerja, kjer se partnerja v letih razlikujeta za največ eno leto (ali manj), najbolj uspešna. Takšni pari imajo le 3 % možnosti, da se razidejo.

2. … so nekoliko manj uspešna razmerja parov, ki imajo razliko v letih 5 let. Takšni pari imajo 18 % možnosti, da se razidejo.

3. … imajo pari z desetletno razliko 39 % možnosti, da se razidejo.

4. … imajo največ možnosti za razhod, kar 95 %,  pari z 20 ali več let razlike v letih.

ZAKAJ?

Dejavnikov za prekinitev razmerja je seveda več – vsekakor ne pomeni, da pari z večjo razliko v letih ne morejo imeti srečnega razmerja. Pa vendar, zakaj razlika v letih tako zelo vpliva na potek razmerja?

1. Družbene konvencije

Pari z večjo razliko v letih so pogosto družbeno slabše sprejeti ali izobčeni. Če precej starejšega ali mlajšega partnerja ne morejo sprejeti tvoji starši in prijatelji ali obratno njegovi bližnji ne sprejmejo tebe, se oba počutita slabo. Takšno zatiranje lahko dolgoročno vodi v razpad zveze, ker tudi sama nehata biti prepričana, ali si tega zares želita.

2. Različni pogledi

Če je razlika med vama 10 let ali več, spadata v različni generaciji. Medtem ko si eden od vaju pri 30. letih želi družine, redne službe in odgovornosti, si drugi pri svojih rosnih 20. letih želi zabave in čim manj odgovornosti.

3. Spolnost

Ponavadi z leti želja po spolnosti upada. Medtem ko si mlajši od partnerjev želi veliko spolnih odnosov, je možno, da si jih starejši ne. Tudi to lahko postopoma vodi v razpad zveze.

ALI JE RAZDALJA PROBLEM?

Povzeto po: Power Of Positivity

L. Z.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo