ALI JE RAZDALJA PROBLEM?

Na službenem potovanju, na izmenjavi ali na počitnicah ste spoznali fantastičnega moškega, ki deli vaše vrednote, razume vaša razmišljanja, je pozoren, inteligenten in privlačen. Vse bi bilo popolno, če –ne bi živel tisoče kilometrov stran. Razmišljate, kaj storiti. Se je vredno truditi za nekoga, ki je tako daleč? Bo ostal zvest?

Morda pa je vaš položaj drugačen –morda sta bila skupaj že nekaj časa, preden ste vi ali on dobili službo v drugi državi ali pa se odločili, da boste sledili svojim sanjam in končno odšli na leto dni dolgo potovanje v Indijo.

Kakršnakoli že je vaša situacija, ne obupajte. Obstaja nekaj pravil, ki vam, če jih poznate, lahko olajšajo težave, ki spremljajo nastajanje in ohranjanje razmerja na daljavo.

    1.     Razmerje na daljavo vse postavi v perspektivo. 

Morda sta imela s partnerjem, preden sta se bila prisiljena fizično ločiti, bolj lahkotno razmerje, v katerem se nista veliko pogovarjala o čustvih. Občutljivi temi, kakšno je dejansko stanje vajinega razmerja, sta se skrbno izogibala, prav tako vsakemu pogovoru o prihodnosti. Drug z drugim sta preživljala lenobne in udobne trenutke, skupaj gledala serije in se drugače zabavala, vendar nista nikoli resno spregovorila o pričakovanjih, ki jih gojita drug do drugega.

Če svoje razmerje prepoznate v tem opisu, načeloma obstajata le dve možnosti (z manjšimi variacijami), kako se bo razpletlo ob soočenju s fizično razdaljo:

    a)     Vajino razmerje bo počasi razpadlo, saj nimata temeljev. Sprememba v vajinem odnosu bo bodisi nenadna ali počasna, vendar bo s časom postajala vedno bolj gotova in očitna. Klici bodo postajali vedno bolj redki, sporočila pa vedno bolj kratka. Ne boste vedeli ne, kaj on počne cele dneve, prav tako pa ne on za vas. Drug od drugega se bosta vedno bolj oddaljevala, dokler se vajini poti ne bosta dokončno ločili.

    b)     S partnerjem se boste pred odhodom usedli in resno pogovorili; končno bosta oba dala karte na mizo. Odločila se bosta, da je razmerje vredno ohranitve, in se bosta zanj tudi aktivno trudila vsak dan.

    2.     Zaupanje je ključ do vsega.

Če med vama s partnerjem ni zaupanja oz. je to omajano zaradi izkušenj iz preteklosti, to ni dober znak. Če živi daleč stran, ne morete nikoli zares vedeti, kaj počne ob večerih in v nočeh, in če mu ne zaupate, vas bodo zlahka napadle negativne misli in ljubosumje. Enako velja seveda tudi v obratni smeri. Če imate ljubosumnega partnerja, je razmerje na daljavo kvečjemu recept za nesporazume in bolečino.

    3.     Pomembno je, da imate svoje življenje.

Zveza na daljavo pomni veliko mero avtonomnosti in samostojnosti, ki jo morata izkazovati oba partnerja. Nekateri ljudje so zelo osredotočeni na svoje partnerje in želijo z njimi preživeti ves svoj prosti čas. Če želite imeti razmerje na daljavo, se boste morali naučiti, kako kvalitetno preživljati svoj prosti čas brez partnerja.

    4.     Bodite fleksibilni in potrpežljivi.

Včasih se ne bosta mogla slišati, ko se bosta želela, včasih bo zaposlen z delom, včasih vam bo zablokiral internet. Važno je, da vas takšne prepreke ne vržejo s tira. Razmerje na daljavo je izjemen test –če ga uspete prestati, to pomeni, da je vajino razmerje zares trdno, vez med vama pa praktično neuničljiva.

A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo