7 STVARI, KI SE JIH NEZAVEDNO BOJIMO ČISTO VSI

Na svetu je ogromno različnih fobij, ki jih ima veliko ljudi, obstajajo pa tudi stvari, ki se jih nezavedno bojimo čisto vsi – tudi tisti najbolj neustrašni. Nekateri ljudje to pokažejo navzven, drugi skrivajo – čutimo pa jih vsi. Če te zanima, kakšni strahovi so to, beri naprej.

1. Strah pred neznanim

Vsi imamo občutek nelagodja, ko pride do srečanja z nečim neznanim. Naj bo to človek, dejavnost ali način življenja. V takšnih situacijah namreč izgubimo nadzor nad situacijo in samim s seboj, zato nas takšni trenutki strašijo, četudi se kasneje lahko izkažejo za zelo pozitivno izkušnjo.

2. Ločitev

Ko imamo nekoga radi, se najbolj na svetu bojimo, da bi ga izgubili. Včasih še preveč – da po nepotrebnem povzročamo paniko. Dejstvo, da nič ne traja večno, nas plaši bolj kot karkoli in zaradi tega ves čas tavamo v najglobljih strahovih, da bomo izgubili naše ljubljene osebe.

3. Zavrnitev

Se spomniš, ko te v osnovni šoli simpatija ni marala? Ti si zbirala pogum, da mu to končno poveš/pokažeš, potem pa si ugotovila, da on ne čuti enako? To boli bolj kot karkoli na svetu. Pred takšnimi in drugačnimi zavrnitvami zato potiho trepetamo prav vsi, saj ne želimo raniti svoje samopodobe.

4. Ponižanje

Še ena grozljiva psihična bolečina, ki si je ne želi noben. Da si tarča posmeha, da se ljudje norčujejo iz tebe, se ti za hrbtom smejijo, govorijo grde stvari o tebi, manipulirajo s teboj, te izkoriščajo … Tega se boji prav vsak izmed nas.

5. Smrt

Podobno kot strah pred neznanim na človeka deluje tudi vprašanje, kaj se z nami zgodi, ko umremo. Ker ne poznamo odgovora, nas to plaši.

6.  Neuspeh

Vsem se kdaj zalomi. Pa vendar smo ljudje zmeraj na trnih, ko gre za pomembno situacijo, v kateri se je treba izkazati. Pa naj bo to javni govor, kjer imamo pred nastopom hudo tremo ali pa pomemben opravek v službi.

7. Zaljubljenost

Hkrati najlepši in najbolj peklenski trenutki na svetu. Zagotovo pride do nepopisnih trenutkov sreče, vendar jih spremlja tudi polno grenkobe, solz in razočaranja. Pride lahko do sporov, ločitev, varanja, včasih celo smrti, kar lahki povzroči hude psihične bolečine.

 

Povzeto po: The Odyssey Online

L. Z.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo