IZOSTANEK MENSTRUACIJE: KAJ VSE GA LAHKO POVZROČI?

Večina žensk se vsaj enkrat v življenju sreča z izostankom menstruacije oziroma amenorejo; bodisi zaradi nosečnosti bodisi zaradi drugih razlogov. Ker pa izostanek menstruacije ponavadi povezujemo le z nosečnostjo, smo danes za vas pripravili prispevek o tem, kaj vse ga lahko v resnici povzroči.

Še posebej mlada dekleta, ki še ne želijo zanositi, so ponavadi najbolj v skrbeh, da so noseče,  čeprav se velikokrat izkaže, da razlog za izostanek menstruacije tiči povsem drugje. Če torej tudi tebi zamuja menstruacija in ne veš, zakaj, poglej, ali bi lahko bil krivec kateri izmed spodnjih razlogov.

1. Hormonska kontracepcija

Jemlješ kontracepcijske tabletke? Zaradi nekaterih tabletk se lahko zgodi, da imaš včasih tako šibko menstruacijo, da je komaj opazna ali pa je sploh nimaš. Najpogosteje se to zgodi v prvih mesecih jemanja tabletk, ko telo še ni navajeno. Tudi ostale oblike hormonske kontracepcije lahko povzročijo izostanek menstruacije. Več o tabletkah lahko prebereš TUKAJ.

2. Prehranske motnje

Če imaš kakršnekoli prehranske motnje ali si podhranjena, lahko to vpliva na delovanje hipofize, kar včasih privede do amenoreje. Če si se naenkrat drastično zredila ali shujšala, je zelo možno, da razlog tiči v tem, saj se je tvoje hormonsko ravnovesje porušilo.

3. Pretirano naprezanje

Študije sicer kažejo, da imajo ženske, ki se redno ukvarjajo s kakršnokoli obliko rekreacije, manjše težave z menstruacijskimi motnjami, vendar je pretiravanje lahko enako slabo kot izogibanje. Pretirana vadba je namreč prav tako lahko razlog za izostanek menstruacije.

4. Zdravila

Jemlješ kakršnakoli zdravila? Ponavadi so antidepresivi pogosti krivci za amenorejo.

5. Sindrom policističnih jajčnikov

To je hormonska motnja, ki prizadene približno 6-8 % žensk na svetu. Poleg amenoreje so značilni simptomi tudi nenadna rast dlak, težave z zanositvijo, pridobivanje teže, akne in že prej neredne menstruacije. Če sumiš na to, je dobro, da čimprej obiščeš zdravnika.

6. Stres

Kot trdijo že stoletja, se vse bolezni začnejo v glavi. Lahko, da si preobremenjena in potrebuješ nekaj počitka in sprostitve.

Če se ti težava ponavlja in se pojavljajo še kakšni drugi simptomi, vsekakor obišči zdravnika. In nikakor ne pozabi tudi na možnost, da si morebiti noseča.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo