KONTRACEPCIJSKE TABLETKE: 5 NAJVEČJIH MITOV O UPORABI

Preden se odločiš za kakršnokoli kontracepcijsko metodo, je zelo pomembno, da se o njej tudi poučiš. Izbrati moraš tisto, ki ti najbolj ustreza; to pomeni, da ugodno vpliva na tvoje telo in razpoloženje. Kako veš, da ti kontracepcija, ki se je poslužuješ, ne ustreza? Preberi TUKAJ. Danes pa ti predstavljamo seznam največjih mitov o uporabi kontracepcijskih tabletk, če si se zanje slučajno odločila ali pa zgolj razmišljaš o tem.

1. Tabletke bodo za vselej odpravile težave z bolečo menstruacijo in umirile tvoje hormone.

Res je, tabletke načeloma delujejo tako, da zmanjšajo količino izgubljene krvi med menstruacijo in na videz preženejo krče ter druge težave, ki si jih izkusila ob vsaki menstruaciji. Veliko mladim dekletom jih ginekologi predpišejo tudi zaradi aken in glavobolov. Vendar lahko kontracepcijske tabletke delujejo tudi v nasprotno smer: sprožijo mozolje in migrene kot stranske učinke jemanja. Poleg tega so tabletke le začasna rešitev, ki ublaži tvoje menstruacijske težave in jih za nekaj časa zatre – namesto, da bi torej poiskali vzrok za izvor bolečin, zdravniki za določeno obdobje le lajšajo simptome. Slej ko prej boš pa kontracepcijske tabletke verjetno nehala jemati in menstruacijske težave se lahko pokažejo v veliko hujši obliki kot prej.

2. Zanosiš lahko takoj po prenehanju jemanja tabletk.

Tako se govori: ko si boš zaželela otroka, prenehaj z jemanjem tabletk in takoj boš lahko zanosila. Pa ni točno tako. Veliko žensk ima po prenehanju uživanja tabletk še dolgo časa težave z zanositvijo. Čeprav ne obstaja nobena študija, ki bi uradno potrjevala, da imajo kontracepcijske tabletke dolgoročen vpliv na plodnost, se pri veliko ženskah pokaže, da za to potrebujejo nekaj časa, povprečno tri do šest mesecev po prenehanju.

3. Če jemlješ tabletke, moraš imeti vsak mesec ob istem času redno menstruacijo.

Vsekakor narobe. Krvavitev, ki jo imajo ženske, ki jemljejo tabletke, sploh ni prava menstruacija. Velikokrat se lahko zgodi, da menstruacije en mesec sploh ne boš imela ali pa bo krvavitev tako zelo blaga, da jo boš komaj opazila. To naj te ne prestraši – če redno jemlješ tabletke, skorajda ni bojazni, da bi bila noseča. Če se to vsak mesec ponavlja in občutiš še kakšne druge nenavadne simptome, pa se le pogovori z ginekologom.

4. Ko prenehaš z jemanjem tabletk, ne bo sprememb.

Ne drži nujno. Veliko žensk težav resnično nima, veliko pa je tudi takšnih, ki jih imajo in to večje kot pred začetkom jemanja. Nekatere imajo težave s kožo, ki jih prej niso imele, nekatere imajo glavobole in nihanja razpoloženja. Ni nujno, da so spremembe vedno slabe: lahko se ti povrne davno izgubljen libido, ki je med jemanjem tabletk poniknil neznano kam ali pa se ti izboljša situacija s ponavljajočimi se vaginalnimi vnetji (hormonska kontracepcija namreč pogosto vpliva na razrast bakterij in glivic).

 

Povzeto po: Evie Magazine

L. Z.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo