5 NAPAK PRI IGRI S PSOM

Igra je za vašega psa zelo pomembna aktivnost. Z njo psa sproščamo, zadovoljimo njegove nagone, hkrati pa se z njo pes poveže z lastnikom. Vendar pa moramo pri izbiri igre paziti, za kakšno pasmo psa gre in kakšen je njihov nagon po plenu. Predvsem pa moramo paziti, da pri igri ne delamo naslednjih napak:

 

S PSOM SE NE IGRATE

 

Najpogostejša napaka je, da se lastniki s svojimi psi sploh ne igrajo, čeprav psi vseh starosti potrebujejo sprostitev in igro ter bodo uživali v tovrstni interakciji z lastnikom.

 

IGRATE SE BREZ IGRAČE

Igranje brez igrače, kjer vaš majhen kuža grize vas, je mogoče primerna, ko je vaš pes še majhen, ko pa bo velik, takšna igra za vas najbrž ne bo več prijetna. Zato je pomembno, da že od samega začetka pri igri s psom uporabljate igračo.

 

IZBRALI STE NAPAČNE IGRAČE

 

Pri tej napaki lastniki prepogosto gledajo na izgled, komičnost igrače. Izberite takšno, kakršno bo vaš pes lahko zgrabil z zobmi. Palice so lahko zelo nevarne, saj jih pes lahko pregrizne na manjše koščke in jih požre, kar lahko povzroči manjše ali večje zdravstvene težave. Prav tako se mu pri lesenih palicah lahko trska zapiči v dlesen, kar prav tako ne bo prav prijetno.

Če kupujete za mladička, pa izberite mehko igračo, saj so njegovi izpadajoči zobje ranljivi.

 

IGRATE SE PREDOLGO

 

Z igro je potrebno zaključiti, ko je le-ta na vrhuncu, saj tako psu vzbudimo željo do nje, ostane mu zanimiva. Če se bomo igrali predolgo, mu bo postalo dolgočasno, igra bo izgubila pomen.

 

 

IGRAČE MU PULITE IZ GOBCA

 

Pogosto pes svojemu lastniku prinese igračo, ki pa je ne izpusti, zato mu jo lastnik izpuli iz gobca. Seveda zato, da bi mu jo ponovno vrgel. Psu pa to sporoča, da prinašanje igrače pomeni odvzetje. Zato psi ob takem ravnanju prenehajo z nošenjem igrače ali pa jo spustijo že na poti do njega. To počne zato, ker se ne počuti dobro v osebnem prostoru lastnika. Zato moramo psa naučiti, da z veseljem uboga spuščanje igrače na ukaz.

 

Povzeto po Alfakan

Komentarji
Morda vas bo zanimalo