Najboljši recepti iz amaranta
Amarant je znan kot čudežno žito brez glutena, ki prvotno izhaja iz Mehike, Guatemale, Peruja in Bolivije. Pri nas morda ni pogosto na meniju, vendar ima cel kup zdravilnuh učinkov, zaradi katerih bi ga obvezni morali občasno vključevati v prehrano.
Majhna zrna amaranta so zelo hranilna, saj so bogat vir beljakovin, vlaknin, B vitaminov, železa, fosforja, cinka, magnezija in mangana. Amarant lahko skuhaš, pripraviš kašo, kruh ali celo pokovko. Ima močan kompleksen okus s pridihom oreščkov, sladkobe in zemlje. Kaj vse lahko pripraviš iz amaranta?
Solata z amarantom
Amarant lahko preprosto skuhaš, narežeš svojo najljubšo solato (paradižnik, kumarice, korenček, čebula, paprika, naribano zelje …), po želji dodaš jajca, tuno, olive ali koščke sira in pripravljen imaš zdrav hranilen obrok.
Enolončnica z amarantom
Amarant je zelo okusen tudi v enolončnici. Zrna prepražiš, dodaš zelenjavo in jušno osnovo ter vse skupaj skuhaš.
Rižota z amarantom
Amarant lahko uporabiš tudi kot nadomestek za riž ali testenine, pa še bolj zdrava alternativa je. Uporabiš lahko identične sestavine kot bi za rižoto, le da riž zamenjaš za amarant.
Dober tek!