5 IDEJ ZA SVEŽE IN LAHKE POLETNE OBROKE
Poletna vročina naredi svoje – velikokrat nam ne ustreza jesti konkretnih obrokov, če pa že, pa se po tem pogosto slabo počutimo. Poleti je najpomembnejša dobra hidracija, vendar je pomembno tudi, da v telo kljub visokim temperaturam vnesemo ustrezno količino vseh potrebnih hranil.
Zato smo za vas pripravili nekaj idej za sveže in lahke poletne obroke, s katerimi boste kljub vročini zasijali in poskrbeli za zdravo prehrano.
1. Zucchini testenine z baziliko in pestom
Skuhajte polnozrnate testenine, ki jih prelijete s pesto omako (lahko kupite že pripravljeno omako, še bolje je, če jo naredite sami), nalahno popražite manjše koščke bučk in na koncu dodajte še sveže liste bazilike. Vse skupaj na koncu po okusu potresite z naribanim parmezanom in drobljenimi mandlji ter dodajte nekaj polovičk češnjevih paradižnikov. Če vam je všeč okus limoninega soka, pa lahko testenine prelijete še s tem.
2. Sadno – zelenjavna solata z mandlji
Približno 250 mL sladkega vina grejte v ponvi 10 minut, odstranite z ognja in dodajte kis, olje, sol in poper. Narežete lahko več vrst sadja: breskve, nektarine, ananas – razpolovite lahko tudi češnje. Po želji lahko dodate še svežo zelenjavo: paradižnik, papriko, zeleno solato, rukolo. Vse skupaj prelijte s prelivom in po želji dodajte še koščke kozjega sira in po solati potresite drobljene mandlje. Solato nato takoj postrezite, saj ni dobro, da predolgo stoji.
3. Grški jogurt z vročimi malinami ali borovnicami
Namesto sladoleda si raje privoščite zdravo sladico – nesladkan grški jogurt, ki vas bo ohladil v tej pasji vročini. Ravno zaradi tega, ker jogurt ni tako zelo sladek, ga prelijte z omamnim sadnim prelivom. Potrebujete borovnice, robide ali maline (lahko tudi poljubno zmešate borovnice in robide), 100 mL vode, veliko žlico ali dve rjavega sladkorja, 2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka in žlico masla. Vse skupaj pogrevajte približno 10 minut in na koncu prelijte grški jogurt.
4. Paradižnikova solata
Poletje je sezona paradižnika – če tudi vi obožujete to osvežilno in lahko živilo, si ga privoščite v čim večji količini, saj je izjemno zdrav. Za okusen preliv potrebujete 4 čajne čajne žličke olivnega olja, 4 čajne žličke kisa, 1 čajno žličko gorčice in polovico čajne žličke na drobno nasesekljanega česna. Paradižnik in rdečo čebulo narežite na kolobarje, prelijte s prelivom in dodajte sveže liste mete in bazilike.
5. BBQ piščanec s feta sirom in breskvami
Na prvi pogled nekoliko eksotična, ampak izjemno osvežilna kombinacija. 4 žlice olivnega olja in kisa v večji skledi pomešajte z 1/4 čajne žličke črnega popra in 1/4 žličke soli. Najbolje je, da vse skupaj premešate z mešalcem, potem pa dodate na koščke narezano breskev. Piščanca prav tako potresite s poprom in soljo in ga popecite na olivnem olju. V ponev dodajte BBQ omako, potem pa odstranite z ognja. Piščancu potem dodajte pripravljene breskve in koščke feta sira in po želji še popečeno slanino.
Povzeto po: Cooking Light
L. Z.