ALI PIVO RES POMAGA PRI PREGANJANJU GLAVOBOLA?

Ko razmišljamo o pitju alkohola, razmišljamo bolj o mačku, ki je posledica pretiranega pitja , kot pa o zdravilu proti bolečini. Kljub temu je dobro vedeti, da lahko pitje samo dveh kozarcev piva bistveno zmanjša glavobol in ostale bolečine, toliko ali celo več kot paracetamol. 

Paracetamol je učinkovina, ki se uporablja zlasti za lajšanje različnih oblik bolečin, prav tako pa pomaga tudi pri zniževanju povišane telesne temperature. Kako je torej mogoče, da ima ena izmed najbolj prodajanih in uživanih alkoholnih pijač podobne učinke na bolečine?

Alkohol ima analgetski učinek, ki poveča prag tolerance za bolečino. Prav zaradi tega se zmanjša intentzivnost bolečine, kar pomeni, da naj bi uživanje alkohola pripomoglo k odpravljanju bolečin. To bi lahko pojasnilo tudi vedno bolj razširjen pojav alkoholizma. Osebe, ki dnevno trpijo bolečine zaradi zdravstvenih težav, se velikokrat zatečejo k alkoholu, da bi s tem ublažili svoje stanje.

Seveda ni priporočljivo vseh teh informacij jemati dobesedno. Ni nujno, da bosta 2 kozarca piva oblažila tudi vaš glavobol. Če imate ponavljajoče se glavobole, to ne pomeni, da vam bo pomagala temu primerna količina zaužitega piva. V tem primeru raje vzemite ustrezna zdravila proti glavobolu ali se posvetujte s svojim zdravnikom.

Na trgu obstaja veliko različnih zdravil, ki vam bodo v pomoč pri odpravi bolečin. Vendar je kljub temu zanimivo spoznanje, da vam bo občasno pri tem pomagala steklenica piva. Naše mnenje je, da je vsekakor vredno poskusiti, še posebej, če vam glavobol nagaja na kakšni izmed zabav, ki se jih udeležite. Spijte steklenico piva in naj se zabava nadaljuje.

Povzeto po: Cosmopolitan

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo