CELULITNA GORIVA: ALI VESTE, KATERIM ŽIVILOM SE IZOGIBATI?

Celulit je tegoba, s katero se v svojem življenju spozna večina žensk. Pri tem je lahko hrana odlično sredstvo proti celulitu – žal pa tudi njegov zaveznik. Danes bomo spoznavali živila, ki se jih je potrebno v boju s celulitom izogibati ali pa se jim povsem odpovedati. Govorili bomo torej o celulitnih gorivih. 

 

Sladkor večina žensk prepoznava kot težavo, kljub temu pa njegove učinke ženske še spodbujajo, ko sladkor zaužijejo skupaj z mastno, visokokalorično hrano. Na eni od ameriških univerz so ugotovili, da se, potem ko zaužijemo 300 kcal, količina prostih radikalov bistveno poveča. To negativno vpliva na kolagen, saj povzroči njegovo togost, ožilje lahko postane manj prožno – pride torej do slabe prekrvavitve, pogosto upočasnjenega limfnega pretoka in poškodb kože.  

 

Če se želite znebiti celulita, se boste morali znebiti tudi sladkorja. Dobra novica je, da se brbončice že v 10 dneh privadijo na življenje brez njega in ga tako kasneje ne boste več  pogrešali. Skozi »krizo« si lahko pomagate z vonjanjem olja vanilije, ki naj bi zmanjševalo željo po sladkorju ali pa z rhodiolo, ki pomaga proti stresu in utrujenosti ter uravna krvni sladkor. 

 

 

Alkohol sicer ni prepovedan, je pa potrebno zmanjšati oziroma omejiti njegove vnose. V majhnih odmerkih alkohol razširja žile in redči kri, kar ugodno vpliva na stanje celulita. Pri večjih odmerkih pa v krvi dvigne vsebnost maščob, kar upočasni pretok. Ker vpliva tudi na dvig estrogena lahko posredno vpliva tudi na zadrževanje vode v telesu. Vpliva lahko tudi na želodčni sistem, kjer prepreči absorpcijo vitaminov, ki kurijo maščobe (npr. vitamina C), cinka in kalcija. V času diete se omejite na en kozarec alkohola na dan (enako velja za vse alkoholne pijače). Če alkohol uporabljate v namene zniževanje krvnega pritiska ob stresnih situacijah, si lahko pomagate tako, da si ogrejete roke – s tem dvignete temperaturo in sprostite organizem. Ugodne učinke sproži tudi vonjanje sivkinega olja – ta sproža pomirjajoče alfavalove in zmanjša napetost v mišicah.  

 

Kofein v majhnih količinah spodbuja in pospešuje krvni obtok in presnovo. Če pa spijete več kot eno skodelico kave, je njen učinek nasproten – arterije postanejo manj prožne in pretok se upočasni. Po zaužitju velikih količin kave pride tudi do večje želje po sladkornih prigrizkih, kar vam bo vašo dieto proti celulitu še otežilo. Prav kofein je v večini diet največja težava, saj njegov primanjkljaj povzroča glavobol. V boju s celulitom se vam kavi ni potrebno v celoti odpovedati – omejite jo na eno skodelico na 3 ure, nikakor pa ne spijte več kot 3 skodelice skozi cel dan. Če vam ta količina kofeina ne zadošča, poskusite z nadomestki kot sta cikorija in ječmen, ali pa s čaji, kot sta ingverjev in limonin čaj, lahko pa poskusite z vdihovanjem eteričnega olja limete, limone ali grenivke, ki ga kanete na robček.  

 

 

Nasičene in transmaščobe mastijo telo in z njihovim vnosom hitro prekoračite potreben energijski vnos. Nasičene maščobe (te so živalskega izvora in jih najdemo v mesu, maslu in polnomastnih mlečnih izdelkih) ter predelane rastlinske maščobe (tudi transmaščobe, ki jih najdemo v margarini in raznih namazih), hitro podvojijo količino radikalov v telesu. Veliko ljudi ocenjuje, da jih hrana ne nasiti, če ne vsebuje vsaj malo maščob – vzrok je v tem, da se možgani po zaužitju  maščobe počutijo srečni in potešeni. Če se temu občutku, da niste siti, ne morete izogniti, na koncu obroka pojejte žlico skute ali navadnega jogurta, lahko pa zaključite z rezino lahkega sira. Gosta kremna sestava namreč pogosto sproži občutek potešitve z maščobo.  

 

 

Za konec pa še slani prigrizki. Zavedamo se, da se jim je težko odpovedati. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije naj ne bi zaužili več kot 5 gramov soli na dan. Natrij (prisoten v morski soli) ter kalij sta dva minerala, ki nadzorujeta količino vode v telesu. Če sta v ravnotežju, je v ravnotežju tudi količina vode – s prekomernim vnosom teh dveh mineralov (z dodatnim soljenjem hrane in s samo hrano) pa pogosto v telo vnesemo prevelike količine teh mineralov. Ker je soli preveliko, se telo proti njej bori tako, da jo redči z vodo – to pa dobi v naših tkivih. Namesto da bi voda pospeševala odstranjevanje maščob, se iz telesa odstranjuje sama – celulit pa se le še povečuje. 

 

Z izločanjem teh ključnih živil iz svoje prehrane oziroma vsaj omejenim vnosom teh živil, bo vaš boj s celulitom uspešen, pri tem ne pozabite na fizično vadbo ter uživanje živil, ki delujejo proticelulitno (npr. stročnice, banane, jagodičevje, ananas, lubenice …).  

 

Povzeto po Foster H. Proč s celulitom: Sedem korakod do uspeha v šestih tednih. Tržič, Učila International, 2008. 

 

M. S.

 

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo