Črni trg s pasjimi mladiči: NIKOLI ne kupi takšnega psa!

Ko ljudje kupujejo pse, najprej velikokrat v spletni iskalnik napišejo želeno pasmo in pojavi se cel kup oglasov za čistokrvne pse – kar hitro pa lahko nehote zaidejo na črni trg s pasjimi mladiči. Od teh oglasov je nekaj slovenskih vzrediteljev, ki pse vzrejajo v skladu z vsemi pravili in jim zagotavljajo primerno oskrbo, in pa veliko preprodajalcev, ki so dobili psa od nekod iz tujine in zanj ponujajo smešno nizko ceno.

KAKO IZBRATI PSA, KI BO PRIMEREN ZA VAS?

Ker so čistokrvni psi sicer zelo dragi in lahko za enega odštejemo tudi več kot 3000 evrov, seveda vsem takoj padejo v oči oglasi, kjer se pes enake pasme ponuja za slabih dvesto ali pa štiristo evrov. Vprašanje se pojavi, kako je to možno. Seveda so ljudje navdušeni, da lahko za tako nizko ceno dobijo čistokrvnega psa, zato ga gredo pogledat in prisrčen mladiček jih tako zelo navduši, da gre z njimi že isti dan domov.

Čez čas isti mladiček zraste v psa popolnoma druge pasme in izkaže se, da to zagotovo ni čistokrvni pes, ali pa iz neznanega razloga zboli in potem so lastniki primorani pri veterinarju na koncu pustiti več denarja, kot bi ga sicer pustili, če bi kupili psa po redni ceni. Včasih so psi celo tako zelo bolni, da kljub veterinarski pomoči poginejo.

Zakaj se to dogaja?

Gre za ilegalne pasje farme, kjer poskušajo ”proizvesti” čim večje število pasjih mladičkov. Pse parijo v neprimernih okoliščinah, psice so neprestano breje, ko pa ne morejo več kotiti, jih pobijejo, saj jim ne prinašajo več dobička. Psi živijo v popolnoma neprimernih razmerah: zaprti so v majhnih umazanih kletkah, kjer so zelo slabe higienske razmere, saj se velikokrat valjajo v lastnih iztrebkih, stradajo, mladiče takoj ločijo od matere in jih natrpajo čim več na čim manjši možni prostor.

Ker mladiči ne dobijo zadostne količine hranilnih snovi zaradi poceni in nekvalitetne hrane, s katero jih hranijo, niso cepljeni in živijo v umazaniji, so takoj neposredno izpostavljeni raznim okužbam. Veliko jih pogine že na licu mesta, nekaterim pa se bolezni ne odražajo takoj, ampak šele veliko kasneje (lahko tudi šele čez več let), ko so že pri novem lastniku.

Takšen pes je lahko hudo boln in izmučen in nosi trajne posledice, prav tako imajo lahko pogosto vedenjske težave in težave s socializacijo. Bistvo pasjih farm je torej, da lastniki skušajo na čim cenejši način ”proizvesti” čim več psov, za katere pa ni pomembno, kako zdravi so in kakšna je njihova kvaliteta življenja, gre le za zaslužek, psi so zgolj prodajno blago.

Preprodajalcev v Sloveniji naj bi bilo na stotine

Takšnih pasjih farm v Sloveniji naj ne bi bilo, jih je pa na žalost veliko v bližnjih evropskih državah (Češka, Poljska, Madžarska, Romunija, Srbija, Bosna). Črni trg s pasjimi mladiči pa seveda najdemo tudi pri nas: takšni psi se potem uvažajo v Slovenijo in se prodajajo po sumljivo nizkih cenah. Preprodajalci psov se velikokrat pretvarjajo, da so dejanski vzreditelji, čeprav je domačih vzrediteljev (sploh takšnih, ki vzrejajo več različnih pasem), pri nas zelo malo.

Po neuradnih podatkih pa naj bi bilo preprodajalcev psov pri nas na stotine. Na marsikaterih spletnih portalih kar mrgoli oglasov za čistokrvne mladiče, ki pa so večinoma brez dokumentov (ali s ponarejenimi) in velikokrat necepljeni.

Od leta 2003 naprej morajo biti vsi psi čipirani in po točnih navodilih Vursa (Veterinarske uprave) vpisani v Centralni register psov, ki omogoča vodenje evidence za vsakega psa in sledljivost lastništva. Novela zakona o zaščiti živali leta 2017, ki določa, da je potrebno pasje mladiče, ki so se skotili v Sloveniji, čipirati že v leglu, je preprodajo psov pri nas navidez še dodatno omejila, vendar se na žalost to še vedno prepogosto dogaja. Vprašamo se seveda, kako. Čipiranje in registracijo lahko uredi samo veterinar. Preprodajalci, ki uvažajo neregistrirane pse s farm v Slovenijo, jih v Sloveniji potem dajo čipirati, saj se na tak način lahko pes uspešneje proda.

Na podlagi tega lahko rečemo, da bi veterinarji morali prepoznati razliko med dejanskim vzrediteljem in preprodajalcem, saj je sumljivo že samo po sebi, če isti človek vsak teden na čipiranje pripelje drugega psa druge pasme. Po poročanju Dnevnika so nekateri veterinarji zadevo komentirali tako, da nimajo prostojnosti spraševati skrbnikov psov po izvoru legla, kar je izjemno nerazumljivo, saj je zakonsko predpisano, da so veterinarji primorani ob vsakem sumu na preprodajanje ali pa kršenje zakona o zaščiti živali Vursu to prijaviti.

Tretji najbolj dobičkonosen ilegalen posel v Evropi

V Evropi je črni trg s pasjimi mladiči (tudi mačjimi) tretji najbolj dobičkonosen ilegalen posel – za orožjem in drogami. Po neuradnih podatkih naj bi bilo 90% psov, ki jih prodajajo preprodajalci, iz pasjih tovarn. Gre za komplemetarno korist kupca in prodajalca – prodajalcu je v interesu zaslužek, kupcu pa čim manjša izguba in tako skleneta kompromis. Dokler povpraševanje trga raste, temu žal ne bo konca. Največje povpraševanje je v Nemčiji, sledijo pa Belgija, Velika Britanija, Francija in Italija, kjer je trg izjemno razvit. Po podatkih iz leta 2008 so preprodajalci v Slovenijo letno pretihotapili 1500 pasjih mladičev. V Evropi je zadnja leta vse večji porast preprodajanja psov, zato po vsej verjetnosti tudi Slovenija ni izjema.

Za čistokrvne pse se posvojitelji najdejo v enem samem dnevu

Dve leti nazaj smo imeli v Sloveniji odmeven primer zasega 107 pasjih mladičev, ki so jih pomurski policisti popolnoma naključno odkrili pri rednem nadzoru prometa. Po nestrokovni oceni bi Italijana, ki sta pse tihotapila, z njihovo prodajo pridobila dobrih 60 000 evrov. Pse je seveda odvzela inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) in jih pripeljala v zavetišče, kjer so jih ljudje v samo enem dnevu vse posvojili. Že to pove nekaj o našem trgu. V zavetišču imamo toliko nečistokrvnih mešančkov, ki že več let čakajo na posvojitelja, medtem ko so se lastniki za čistokrvne poceni pse kljub tveganjem za bolezni, o katerih so bili obveščeni, našli v enem samem dnevu.

NAJDRAŽJE PASME PSOV NA SVETU

Komentarji
Morda vas bo zanimalo