HRANA, KI SE JE IZOGIBAJTE, KADAR GRESTE NA LETALO

Verjetno ste na letalih zaradi neudobnih pogojev potovanja, suhega zraka, neugodja ob vzletu ali pristanku in povečanega pritiska v kabini že kdaj občutili različne stopnje nelagodja. Občutek slabosti med letenjem je dokaj običajen in je lahko tudi posledica strahu pred letenjem, vendar je pogosto povezan le z napačno izbiro prehranskega okrepčila pred letenjem. Zato se splača paziti, katera živila vnašate v svoje telo pred vzletom. V uredništvu smo vam spodaj pripravili seznam hrane, ki se ji raje izogibajte pred letenjem – pa tudi ob drugih priložnostih ne bi škodilo, če jo zamenjate z bolj zdravimi alternativami.  

 

GAZIRANE PIJAČE IN HRANA, KI POVZROČA NAPIHNJENOST

V letalski kabini boste izpostavljenemu povečanemu pritisku, zaradi česar se lahko začnete počutiti napihnjene. Zato se pred letom raje izogibajte zaužitju hrane, ki bi to stanje lahko še poslabšala, npr. ogljikovih hidratov ali zelo mastne hrane z veliko nasičenimi maščobami. Tudi fižol, cvetača, zelje, čebula in leča niso najboljša izbira.  

Nabiranje plinov v črevesju sicer lahko vodi ne samo do osebnega nelagodja, ampak tudi javne sramote. Sliši se neverjetno, toda leta 2006 je letalo moralo pristati v sili, saj je več potnikov poročalo, da vohajo vonj po zažganem. Kasneje je ena izmed potnic priznala, da je prižgala vžigalice, da bi prikrila določen vonj. 

 

 

ALKOHOLNE PIJAČE

Morda se kozarček vina ali piva pred letom zdi dobra ideja, vendar alkohol povzroča dehidracijo telesa, ki se bo na letalu že tako zgodila zaradi suhega zraka in povečuje občutek napihnjenosti, h kateremu bo pripomogel povečan pritisk v potniški kabini. Če si pred letom res želite privoščiti alkoholno pijačo, poskusite njen učinek nevtralizirati s pitjem dovolj vode. Za osvežitev si pred letom raje privoščite sok, čim bolj naraven ali pa kar sveže stisnjen, če imate možnost za to.  

 

HITRA PREHRANA

Tudi če vas mika, pred odhodom na letalo raje ne zavijte v restavracijo s hitro prehrano. Nasičene maščobne kisline, ki jih lahko najdemo v ocvrtem olju, predstavljajo težavo za vaš prebavni sistem že na trdnih tleh. Vendar je to še najmanjši problem, ki se ga morate bati, kadar se vkrcavate na letalo po zaužitju mastnega burgerja in porcije ocvrtega krompirčka.  

Ko sedite v letalski kabini, zaradi pritiska v kabini in neudobnega sedečega položaja lahko pride do zdravstvene težave, imenovane globoka venska tromboza. Ta lahko vodi do krvnih strdkov v možganih, srcu in pljučih, ki lahko v najslabšem primeru povzročijo tudi smrt. Mastna hitra prehrana zožuje arterije in lahko vodi do zaprtij v krvnem toku, tako da v kombinaciji z letenjem ni najboljša ideja.  

 

 

DRŽITE SE SADJA. 

Pred letom jejte lahko in ne preko meja potešitve lakote. Poskrbite, da boste jedli, preden se boste odpravili na letališče. Privoščite si obrok iz sadja, zelenjave in oreščkov, npr. bogato in osvežilno sadno ali zelenjavno solato. Raje se izogibajte se letališke hrane, ki je navadno tako draga kakor tudi mastna ter polna ogljikovih hidratov.  

 

PIJTE DOVOLJ VODE.  

Poskrbite, da si boste po izhodu iz varnostnega območja pred odhodom na letalo priskrbeli vodo, ki jo boste lahko pili med letom.  

 

 

Povzeto po: Smartertravel

 

A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo