SRCE ALI MOŽGANI: KDAJ JU (NE)POSLUŠATI?

Srce ali možgani? To je vprašanje, s katerim se soočamo vsak dan; ko izbiramo fakulteto, na kateri bomo študirali, ko iščemo zaposlitev, ko se odločamo, ali bomo ostali s trenutnim partnerjem ali se premaknili naprej. V glavi imamo idejo, da možgani vedno vedo, kako naprej, medtem ko je srce hitro zmedeno.   

 

Pa je to res? 

 

Morda ločnica med srcem in možgani sploh ni tako jasna in dramatična. Ko razmišljamo s srcem, hkrati upoštevamo tudi intuicijo. In kadar imate glede določene osebe ali udeležbe v določeni aktivnosti slab občutek, ne premišljujte, ampak odidite. Morda ne znate z besedami opisati, kaj točno vas je zmotilo, vendar vas nekaj je; vaši možgani so opazili nekaj, kar vas je na podzavestni ravni prestrašilo. Naučite se zaupati svoji intuiciji v takšnih primerih, saj vas lahko obvaruje pred marsikatero nevšečnostjo.  

 

Najdite ravnovesje

Kakor v vsaki stvari v življenju je sicer nujno potrebno ohranjati ravnotežje in simbiozo. Ni se dobro preveč nagibati v nobeno stran. Če boste na situacije v življenju reagirali le s čustvi, vas bodo ljudje imeli za eksplozivno in nezanesljivo. Če boste reagirali strogo razumsko, kadar bi bilo potrebno pokazati določeno stopnjo emocij, vas bodo imeli za hladno in preračunljivo. 

 

 

Ne prehitevajte z odločitvami

Srce je tisto, ki vam bo vedno pokazalo smer, v katero morate iti. Kadar sprejemate pomembno odločitev, si vedno vzemite čas – včasih je težko nemudoma prepoznati, kaj si zares želimo, saj so čustva in občutki kompleksni. Pomembno je, da vsako pomembno odločitev sprejmete šele po temeljitem premisleku in pri tem ne hitite. Če boste storili tako, boste po sprejetju odločitve bolj mirni in ne boste ves čas razmišljali, da ste morda naredili napako.  

 

Naredite seznam

Vzemite list papirja in zapišite pluse in minuse odločitve za ali proti; sliši se klišejsko, vendar verjemite, da vam bodo stvari bolj jasne, ko jih boste videli urejene na papirju. Nato v naslednjem koraku, potem ko ste pretehtali vse praktične razloge, poglejte na odločitev še skozi prizmo svojih čustev. Morda imate na strani minusov 5 minusov in na strani plusov le 2, vendar morda ta 2 plusa odtehtata za 5 minusov. Če vam srce pravi, da je določena odločitev prava, in razumsko veste, da bo ta pot sicer težja, vendar še vedno izvedljiva, zakaj pa ne? V tem primeru je to še vedno razumska odločitev, saj ste pretehtali tveganje, ugotovili, da si ga lahko privoščite, in se odločili za bolj drzno pot, ki pa vam bo prinesla globlje notranje zadovoljstvo.  

 

Delajte manjše korake

Sanjajte velike sanje, vendar pot do ciljev razbijte na manjše, posamezne korake. Če si želite zamenjati poklic, poiščite šolo, katere urnik se ujema z vašim delovnim časom in začnite varčevati za šolnino. Če se želite naučiti kuhati, ne glejte kuhinjskega kanala, ampak vsak dan poskusite v kuhinji ustvariti kaj novega. Če se želite preseliti na Portugalsko, se začnite učiti jezika in iskati zaposlitev, primerno za tujce.  

 

 

Ni vam potrebno izbirati. Na srce in možgane glejte kakor na dvoje svetovalcev v vaši glavi, ki se včasih med seboj ne strinjata in vlečeta vsak v svojo smer; vendar ste lahko prepričani, da ko ta dva svetovalca dosežeta konsenz, ste sprejeli pravo odločitev.  

 

 A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo