ZAKAJ OMEJITI TRANS MAŠČOBNE KISLINE?

Izraz slišimo skoraj vsa dan v najrazličnejših kontekstih, vendar ali dejansko veste, kaj trans maščobne kisline so, v točno katerih živilih jih najdemo in zakaj se jim je dejansko pametno izogibati?  

 

Kaj pravzaprav trans maščobe sploh so? 

Trans maščobe so v svoji osnovi nenasičene maščobne kisline, ki imajo za razliko od nasičenih v svoji kemični strukturi vsaj eno dvojno vez. Ta vez je lahko bodisi v zdravju nenevarni cis obliki ali pa v škodljivi trans obliki. Razlika med cis in trans obliko je v položaju vodikovih radikalov na verigi maščobne kisline. Cis maščobne kisline imajo vodikove radikale na isti strani kemijske strukture, medtem ko se pri trans maščobah te nahajajo na nasprotnih straneh dvojne vezi.  

Mnoge študije so se ukvarjale z učinki trans maščob na človeško zdravje. Ugotovljeno je bilo, da trans maščobne kisline povečujejo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, saj dvigujejo raven LDL-holesterola in s tem rušijo razmerje med koristnim (HDL) in škodljivim (LDL) holesterolom v krvi. Srčno-žilne bolezni so danes glavni vzrok za smrtnost v Evropi. Trans maščobne kisline poleg tega lahko pripomorejo k nastanku bolezni možganov, kot je npr. Alzheimerjeva bolezen, nekaterih vrst raka in alergij.  

 

 

Večja možnost diabetesa

Obstaja tudi precej verjetna povezava med uživanjem trans maščob in diabetesom. Raziskava, ki je v svojem vzorcu zajela 80 000 žensk, je ugotovila, da so tiste, ki so uživale največ trans maščobnih kislin, imele faktor tveganja za nastanek diabetesa tipa II kar 40% večji kakor tiste, ki so uživale manj trans maščob.  

 

Poleg tega naj bi trans-maščobe poškodovale notranjo oblogo krvnih žil, znano kot endotel. Rezultat 4-tedenske študije, v kateri so raziskovalci nadomestili nasičene maščobe s trans maščobami, je bil znižanje holesterola HDL za 21% in zmanjšanje sposobnosti dilatacije arterij za 29%.  

 

Kaj pa rak?

Na žalost danes ni na voljo veliko podatkov o povezavi med trans maščobami in rakom, saj se je zelo malo študij posvetilo raziskovanju tega problema, vendar naj bi obstajala povezava. Nurses’ Health Study navaja, da je vnos mastnih trans maščob pred menopavzo povezan z večjim tveganjem za nastanek raka dojke po menopavzi. 

 

 

Kje najdemo zdravju nevarne trans maščobe?

Zdravju nevarne trans maščobe lahko najdemo v ocvrtih izdelkih, njihova količina v hrani pa je odvisna tudi od tega, kako dolgo so se cvrli, na kakšni temperaturi in v katerem olju. Trans maščobe na splošno najdemo v veliko izdelkih hitre prehrane – čipsu, napolitankah, krofih in drugih slaščicah. Izogibajte se tudi margarini, ki že dolgo ne velja več za bolj zdravo alternativo maslu, saj pri postopku njene izdelave v rastlinsko olje črpajo veliko vodikovih molekul, kar spremeni stanje izdelka – iz trdnega se spremeni v tekoče. Zaradi tega postopka margarina lahko tudi preživi dolgo časa na sobni temperaturi in se ne pokvari, obenem pa ohranja trdno stanje.  

 

Zdi se, da so trans maščobe danes v že tako veliko izdelkih – kako se jim izogniti? Poskusite v svojo vsakodnevno prehrano vključiti manj predelane in že pripravljene hrane in raje posezite po svežem sadju in zelenjavi. Predvsem se izogibajte hitri prehrani in močno mastnim, ocvrtim izdelkom, ki vsebujejo veliko trans maščob.  

 

 

A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo