KJE NA SVETU IMAJO NAJDRAŽJO KAVO?

Za vas smo poiskali, kje na svetu se dobi najdražja kava – morda se boste teh krajev izognili, morda pa jih boste obiskali ravno zaradi visoke cene priljubljene pijače. Verjamemo, da je v spodaj naštetih primerih cena sorazmerna s kvaliteto kave, ki jo postrežejo. Le ena skodelica vas lahko stane tudi do 100 ameriških dolarjev. Bi jo poskusili?

 

1. kava: KOPI LUWAK  

Morda ste že slišali za najdražjo kavo na svetu, poslastico, ki jo gurmanski sladokusci poznajo pod imenom kopi luwak. Skodelica vas bo stala med 35 in 100 dolarjev, 500 g pa med 100 in 600 dolarjev.

Razlog za tako visoko ceno kave tiči v procesu pridobivanja kakavovih semen za to posebno vrsto kave.

Vrsta divje mačke, značilna za južno in jugovzhodno Azijo, namreč rada jé najbolj zrela kakavova semena – večina živali se jim sicer izogiba, saj vsebujejo kofein, vendar ne malajski musang. Semena v njegovem želodcu niso poškodovana oz. odprta, odstranjena pa sta sadež in pulpa. Po približno štiriindvajsetih urah malajski musang izloči semena, ki so nato umita, posušena, stisnjena, tako da se z njih odstrani lupina, in nato končno pražena. Priporočeno je, da te vrste kave ne uživate s sladkorjem, mlekom ali smetano, saj boste le tako lahko uživali njen unikatni okus.  

Problem s to vrsto kave je tudi, da gre za obetavno tržno nišo, ki pritegne veliko prevarantov in ljudi, ki želijo izkoristiti malajskega musanga za pridelavo kave. Vendar ta divja mačka ujetništva ne prenaša dobro in v kletki pogosto trpi zaradi zdravstvenih težav. Malajski musangi se v zaprtem prostoru radi napadajo med sabo, grizejo svoje lastne tačke in pogosto umrejo prerane smrti. Če vas torej mika poskusiti to nenavadno vrsto kave, jo lahko naročite po spletu, vendar pazite, da jo boste kupili iz certificiranega vira, ki svoja semena pridobiva iz iztrebkov divjih živali, ki niso v ujetništvu.

 

Če želite uživati v edinstvenem okusu, vendar vas ideja, da so bila semena nekoč v procesu prebave, preveč odbija, lahko na Amazonu kupite tudi umetno pridelano kavo kopi luwak. V procesu izdelave umetne kave kopi luwak živali niso vpletene, okus pa je enak originalnemu kopi luwaku.  

 

 

2. kava: CAFÉ FLORIAN  

Če pa si kave ne želite pripraviti doma, vendar vas srbijo prsti, da bi svoje evre porabili v najbolj dragi kavarni na svetu, vam ni treba daleč. Najdražja kavarna na svetu se nahaja le nekaj uric vožnje vstran od naše prestolnice. 

Lokacije zgodovinsko izjemno pomembne kavarne ne morete zgrešiti: nahaja se na glavnem trgu v Benetkah, na trgu Sv. Marka. Ustanovljena je bila že v zgodnjem 18. stoletju, bila pa je tudi ena izmed prvih kavarn, ki je sprejemala tudi ženske stranke. Del kavarne je urejen v muzej, v njem pa si lahko ogledate izjemna umetnostna dela, ki jih Café Florian redno posoja muzejem.  

Meni slavne kavarne je dolg kar 33 strani, lahko pa si ga ogledate in naložite na spletu. Preprosta skodelica cappuccina, latte macchiatto ali caffé latte vas bo na slovitem trgu Sv. Marka v Café Florian stala 10 €; če svojo kavo radi pijete s smetano, boste zanjo odšteli še 2,50 € več. Kavarna seveda ponuja tudi razkošno izbiro prigrizkov ob kavi, piškotov in drugih sladic, pa tudi aperitivov in drugih alkoholnih pijač. Kavarna resnično ponuja unikatno in dekadentno izkušnjo za vaše brbončice v estetsko impresivnem interierju, poleg tega pa jo je vredno obiskati tudi zaradi umetnostnih del, ki se nahajajo v njenem muzeju.  

 

 

A. K.

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo