IZBIRA POPOLNE NOTRANJE OPREME – NASVETI IN TRIKI

Le kdo si ne želi, da bi se v svojem domu vedno počutil prijetno? Na naše razpoloženje in zadovoljstvo pomembno vpliva tudi oprema prostorov. Izbira primernega sloga notranjega oblikovanja ter razporeditve posameznih pohištvenih kosov je ključnega pomena za funkcionalnost prostora in naše počutje v njem. Kaj pa moramo pri izbiri upoštevati, da se bomo izognili nekaterim najpogostejšim napakam?

 

Uporabnost

 

Glavno vodilo pri opremljanju naj bo funkcionalnost prostora. Ne glede na to, kako kakovostna in lepa bo oprema, s prostorom ne boste zadovoljni, če ne bo služil vašim potrebam. Premislite, kaj od posameznega prostora želite in, ali bi radi, da so prostori večnamenski. Poleg tega sta najpomembnejši napaki, ki jih lahko zagrešite pri opremljanju, preslaba osvetlitev prostora (ne le, da bo prostor tako manj uporaben, tudi oprema ne bo pravilno prišla do izraza) in oviranje pretoka prostora (razporejanje kosov tako, da prostor ni dobro prehoden ter posamezni deli prostora niso ustrezno izkoriščeni). Pozorni bodite tudi na velikost kosov oziroma jih prilagajajte velikosti stanovanja; za manjše sobe je koristno razmisliti o modularnih kosih pohištva, ki bodo s svojo večnamenskostjo močno prispevali k odličnemu izkoristku prostora.

 

Kako izbrati pravi slog?

 

Če niste prepričani, kakšen slog opremljanja vam je najbolj pisan na kožo, si lahko pomagate na več različnih načinov. Poglejte pohištvo in barve, ki jih že imate v svojem stanovanju, in premislite, kaj vam je všeč in kaj ne. Za okvirno usmeritev, ali vam je ljubša moderna, minimalistična oprema, ali pa bogat rustikalen slog oziroma kaj čisto tretjega, si lahko ogledate priljubljene spletne strani, kot so pinterest, designspiration, instagram in podobno, kjer boste na podlagi fotografij že opremljenih prostorov lažje ugotovili, kaj vas bolj privlači. Ne obremenjujte se s tem, da morate izbrati en sam slog in se ga povsem držati – večinoma prostori vsebujejo dva ali več različnih komplementarnih slogov, a kot povsod drugod pri opremljanju tudi tu ne pretiravajte, razen če se namenoma ne odločite za eklektičen slog. Za zabavo in pomoč pri izbiri se lahko obrnete tudi na katerega od številnih spletnih kvizov. Če si to lahko privoščite, je odlična rešitev pomoč notranjega oblikovalca, s katerim boste lahko skupaj oblikovali bivalne prostore svojih sanj.

 

Kaj pa denar?

 

Ko se odločite za prenovo in novo notranjo opremo, boste največ denarja prihranili prav z dobro izdelanim načrtom. Vnaprej se odločite, katere kose boste zamenjali, koliko kosov potrebujete in koliko denarja lahko namenite za to. Če imate na voljo precej omejena sredstva, je smiselno opremo stanovanja oziroma hiše spreminjati postopoma – eno sobo za drugo. Vendar pa sledite načrtu; najneugodnejša (in ponavadi tudi najdražja) možnost je, če za nek prostor dokupujete opremo naknadno in ugotovite, da velikost, barva, detajli ali kaj drugega ne ustreza videzu in ambientu prostora.

 

 

Še zadnje podrobnosti

 

Med nasveti, ki vam bodo olajšali izbiro notranje opreme, se zagotovo nahajajo tudi triki, kako pravilno kombinirati vzorce, barve in teksture (+ link do mojega članka o kombiniranju vzorcev). Pozorni bodite tudi na velikostna razmerja: linije pohištva in dekoracije naj se ujemajo med seboj in z linijami prostora. Pri tipu pohištva in dekoraciji premislite, koliko časa in energije ste pripravljeni vlagati v sprotno urejanje prostora: medtem ko so zaprti minimalistični kosi načeloma enostavnejši za čiščenje in oskrbovanje, so bolj živahni slogi s številnimi dekorativnimi kosi ali odprti regali zahtevnejši in bo odstranjevanje prahu bolj zamudno.

 

S. Ž.

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo