JE VROČA PRHA DOBRA ZA NAS?

Po dolgem in napornem dnevu si želimo samo še dolge in vroče prhe. Pa je vroča voda vsakodnevno dobra za nas? Danes predstavljamo pozitivne in negativne učinke vročih prh na naše telo.

NEGATIVNE STRANI

Preveč vroče vode lahko poslabša že prej znane kožne težave

Dolge vroče prhe lahko močno poslabšajo že znane kožne težave, kot so luskavica, dermatitis ali ekcemi. Razdraži normalno povrhnjico, ki ščiti kožo in poveča možnosti za infekcije, alergije ali razdraženost kože.

Lahko povzroči akne

Vroče prhe koži odvzamejo naravna olja in zdrave bakterije, ki so izredno pomembne za ohranjanje vlažnosti in za to, da slabe stvari ne zaidejo v kožo. Vroča voda tako lahko povzroči akne ali poslabša že prej nastale.

Vroča voda vpliva na našo polt

Vroče prhe stanjšajo kapilare, kar lahko povzroči rdeče črte okoli nosu in na licih. Kapilarne stene so izredno elastične in pogosto razširanje lahko zmanjša zmožnost krčenja, to pa lahko na dolgi rok povzroči vidno povečanost.

POZITIVNE STVARI

Vroča prha je primerna, ko se počutimo slabo

Para, ki nastane pri vroči prhi, nam pomaga pri zamašenem nosu in prehladu. Povzroči tudi povečan krvni obtok, s čimer sprosti mišice, ublaži krče in mišično bolečino.

Pomaga, da hitreje zaspimo

Naša temperatura se zmanjša med spanjem. Vroča voda povzroči povečanje temperature telesa in nato hitrega padca, s čimer povzroči, da se počutimo sproščene in zaspane.

 

Povzeto po: Apartment Therapy

K. R.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo