KAKO HIŠO SPREMENITI V DOM?

Morda so tla vaše dnevne sobe v tem trenutku še vedno prekrita s škatlami, saj ste se pred kratkim preselili, morda pa ste v svojem domu že mesece, pa še vedno nima vašega osebnega pečata. Stene so bele in prazne, na policah pa je naloženih nekaj spominkov, ki naj bi v prostor prinesli občutek domačnosti, vendar jim to ne uspeva.  

 

  1. V svojo hišo pripeljite barve.  

Barva zidov za hišo ali stanovanje pomeni isto kakor podlaga za nanašanje ličil – to je osnova, na kateri lahko potem gradite naprej, vendar bo določila kvaliteto vašega celotnega dela. Barva zidov bo vplivala na vaše razpoloženje vsak dan posebej, zato je ključno, da izberete svetlo barvo, ki bo v vas vzbujala negativne občutke. Rumena ali oranžna sta odlični barvi za dviganje energije, optimizma in motivacije, vendar se lahko, če sta v primerjavi z vašo drugo notranjo opremo preveč divji, zadovoljite tudi s kremno barvo, ki bo v vaš dom vseeno prinesla občutek topline.  

 

  1. Obesite slike.  

Pri tem pazite na kontraste z barvo zidov in slogovno ujemanje – ne postavite v isto sobo skupaj impresionističnega portreta vaše babice in postmodernistične packe barve na belem platnu, saj bo celota učinkovala nekonsistentno in zmedeno. Izberite slike, ki vas nagovarjajo in vas navdajajo z upanjem in optimizmom; slike, pred katerimi se lahko ustavite vsak dan znova, pa se jih ne boste naveličali.  

Namesto slik lahko stanovanje okrasite tudi s portreti svoje družine in bližnjih. Ne zapolnite vseh zidov z okvirji slik velikosti A5, ampak raje izberite najboljše slike in jih povečajte. Tako bodo imele precej večji estetski učinek, poleg tega pa jih boste dejansko opazili vsakič, kadar boste vstopili v sobo, in vas bodo navdale s pozitivnimi čustvi.  

 

 

  1. Domačnost ne pomeni shranjevanje vsakega spominčka.  

Morda ste ena izmed tistih oseb, katere hladilnik je prekrit z magneti, soba z oblačili, police pa se šibijo pod težo knjig. Morda na vsakih počitnicah naberete vrečo kamenčkov in školjk, obiskovalci pa lahko že v predsobi občudujejo vašo zbirko skodelic iz različnih krajev, ki ste jih obiskali. Shranjevanje spominčkov in drugih osebnih predmetov sicer res doprinese k domačnosti doma, vendar vas lahko, če boste pri tem pretiravali, absolutno zasuje. Po svojem stanovanju razpostavite spominčke, ki vam resnično nekaj pomenijo. Te postavite na vidno mesto, sicer pa se poskusite izogniti občutku natlačenosti. V množici stvari boste sicer z lahkoto izgubili fokus na to, kaj je zares pomembno. 

 

  1. Namenite dovolj prostora svojim zanimanjem. 

Če radi berete knjige, namenite dovolj prostora knjižnim policam. Če radi rišete, spremenite majhen delček svojega doma v mini atelje in po hiši razpostavite svoje umetnine. Vaš dom naj odseva vaša notranja zanimanja, pa se boste vanj vedno z veseljem vračali.  

 

  1. Ne stremite k popolnosti.  

Čist, minimalističen in izčiščen dom je odlična ideja – v teoriji. V praksi pa je tak dom lahko precej žalosten in pust. Ne bodite tista oseba, ki je ves čas na preži za majhnimi kosmi prahu in se ne more sprostiti, če posoda ni pomita nemudoma po koncu obroka. V resničnem svetu stvari niso popolne, in to je popolnoma v redu. Nič ni narobe z nekaj urejenega nereda, če vam bo pomagal, da se boste v svojem domu počutili bolj domače.  

 

 A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo