KAKO OB ZAČETKU ŠOLSKEGA LETA MOTIVIRATI OTROKA

Šola je pred vrati in s tem tudi učenje, domače naloge in druženje s šolskimi prijatelji. Nekateri otroci že komaj čakajo, da se vrnejo v šolske klopi, spet drugi bi poletne počitnice podaljšali še za kak mesec. Otroci so med seboj zelo različni in podobno je z njihovo motivacijo.   

Dejstvo je, da vsi otroci ob dobrih ocenah čutijo veselje in zadovoljstvo, čeprav včasih izgleda, kot da jim je za oceno vseeno. Starši si prizadevajo, da bi otroci učenju namenili toliko časa, koliko ga potrebujejo za čim boljšo oceno, saj bi s tem povečali ne le svoje, temveč predvsem otrokovo navdušenje.

V želji je moč in starost pri tem sploh ni pomembna. Če vas vaš otrok prosi za pomoč, ali če sami opazite, da jo potrebuje, mu priskočite na pomoč. Če se sami ne znajdete v tem, kako otroka motivirati, smo za vas zbrali nekaj načinov.

Dobra komunikacija

Pomembno je, da se z otrokom pogovorite odkrito in povsem iskreno. Tako bo vedel, da ste mu zmeraj na voljo za pomoč in vprašanja glede ovir, na katere bo naletel. Če z otrokom ne vzpostavite te komunikacijske vezi, bo za pomoč poiskal nekoga drugega.

Upoštevajte njegove želje in čustva

Čustva so zelo pomembna za uspešnost otrok. Če zaradi okoliščin ni dobro čustveno podkovan (težave doma, nima prijateljev, trpi za kakšno bolezen itd.), je težko pričakovati, da bo imel v šoli dober uspeh. Je bolj zapleten, če ima dober uspeh. V primeru, da ga nekaj moti, poskušajte s skupnimi močmi težavo čimprej odpraviti.

Postavite pravila in se jih držite

Pravila so potrebna zato, da se otroci zavedajo svojih dolžnosti in posledično odgovornosti za svoja dejanja. Vedeti morajo, da več vaje pomeni boljše rezultate, ne samo v šoli, ampak tudi drugod (šport, umetnost, glasba). Če se bo držal vaših navodil, ga ne pozabite za to nagraditi. Dovolite mu, da po končanih obveznostih povabi domov kakšnega prijatelja, gre na igrišče ali v kino.

Oblikujte urnik učenja

Če vaš otrok ni dovzeten za to, da bi si razporedil čas za nalogo ali učenje, mu urnik oblikujte sami. Naredite urnik z njegovimi obveznostmi in mu ga nalepite na omaro ali na vrata. Vendar ne pretiravajte, saj njegova koncentracija morda ne bo v skladu z vašimi načrti. Pomembno je, da ima dovolj prostega časa, v katerem bo počel stvari, ki so mu pri srcu. Otroci so vendarle otroci in si zaslužijo čas zase.

Pogovor z učiteljem

Zelo pomembno je, da spremljate, kaj se z vašim otrokom dogaja v šoli. Čutiti mora, da vam ni vseeno za njegove dosežke in da vas zanima njegov razvoj. Po potrebi se dogovorite za srečanje z učiteljem oz. se udeležite govorilnih ur, kjer vas bodo najbolje obveščali o uspešnosti vašega otroka.

Povzeto po: Etapa Infantil

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo