ZAKAJ JE DOBER SPANEC TAKO POMEMBEN?

Dober spanec je izredno pomemben za naše zdravje in dobro počutje. Če ne spimo dovolj ali spimo slabo, se to hitro začne opažati pri vsakdanjih opravilih in počutju. Poleg tega, da dober spanec pozitivno vpliva na naše telo in ohranjanje vitalnosti, predstavlja tudi neizmeren užitek, ko se po napornem dnevu enostavno vržemo na posteljo.

Kadar se dobro naspimo, se počutimo veliko bolje, kot če spimo slabo. Dober spanec vpliva na naše razpoloženje, zbranost, odzivnost in posledično na naše zadovoljstvo. V nadaljevanju vam predstavljamo 6 razlogov, ki dokazujejo, zakaj je dober spanec tako pomemben.

Poveča našo kreativnost

Ko se možgani spočijejo in proizvodnja hormonov uravnoteži, naš spomin deluje brezhibno. Zaradi tega je domišljija močnejša in mi smo posledično bolj ustvarjalni oziroma kreativni.

Pomaga pri izgubi teže

Pomanjkanje spanja povzroči sproščanje maščobnih celic, ki sproščajo manj hormona, ki zavira apetit. Nespečnost povzroči, da se hormoni apetita sproščajo v želodcu in s tem se kopičijo maščobne celice.

Bolj smo zdravi

Naš imunski sistem porabi čas spanja za regeneracijo, kar mu omogoča, da se učinkovito bori proti toksinom, ki nam nenehno grozijo. S šibkim imunskim sistemom imamo veliko manj možnosti za uspešno premagovanje okužb.

Izboljša spomin

Spanje krepi nevronske povezave. 90-minutni spanec v popoldanskih urah naj bi nam pomagal pri tem, da se kratkoročni spomin pretvori v dolgoročnega.

Ščiti srce

Nespečnost poviša raven stresnih hormonov v krvi, kar poveča krvni tlak in srčni utrip. Ljudje, ki trpijo za nespečnost, naj bi tako imeli trikrat večjo verjetnost težav s srcem kot tisti, ki spijo dobro.

Pomaga pri zmanjšanju depresije

Ko spimo, se naše telo sprosti in to olajša proizvodnjo melanina in serotonina. To sta hormona, ki nasprotujeta učinkom stresnih hormonov (adrenalin in kortizol) in nam pomagata, da smo srečnejši in čustveno močnejši. Pomanjkanje spanca pa povzroča povečano in trajno sproščanje stresnih hormonov.

Povzeto po: Funadacion Del Corazon

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo