KAKO POVEČATI SVOJO POZORNOST?

Ni lahko biti ves čas osredtočen na določeno stvar. Naj bo to delo, dom ali šola, biti skoncentiran in osredotočen, takrat, ko je to najbolj potrebno, zna biti precej zapleteno. Zato je pomembno, da vemo, kaj narediti, ko se moramo osredotočiti in povečati zmožnost koncentracije, ko nam misli začnejo uhajati.

Ne paničarimo

Pogosto se zgodi, da izgubimo fokus, ko ga najbolj potrebujemo. To privede do tesnobe, saj nas je strah, ali bomo ujeli pomemben rok, strah nas je, da nečesa ne bomo naredili prav ali pa nam preprosto postane dolgčas. Panika, da nam ne gre, še dodatno poveča naše skrbi in nas zamoti. Zato naredimo korak nazaj in sprejmimo, da je distrakcija samo del procesa.

Vzemimo si odmor in pojdimo na zrak

Študije so pokazale, da že pet minut na zraku pomaga pri resetiranju možganov in prežene meglo, ki jo imamo v glavi.

Zamenjajmo delo

Namesto, da ostanemo pri delu, ki ga moramo narediti, raje vzemimo odmor in si napolnimo baterije. Začnimo delati drugo stvar, pokličimo prijatelja ali se sprehodimo po družbenih omrežjih in si poglejmo, kaj se dogaja.

Zapisujmo si

Ko imamo točno določene cilje, je manj možnosti, da nas bo kaj zmotilo in se bomo lažje vrnili k delu. Zato uporabimo kar samolepilne lističe, da imamo na vidnem mestu, kaj vse moramo narediti.

Vadimo skrb zase

Ko se težko skoncentriramo, je pametno, da naredimo nekaj zdravega zase in energijo prestavimo drugam. Osredotočimo se na svoje dihanje, gremo na sprehod, se raztegnemo, hitro potelovadimo, pijmo vodo, pojejmo jabolko ali si privoščimo kratek počitek.

Začnimo s produktivnim okoljem

Naše delovno okolje lahko izboljša ali poslabša našo koncentracijo. Pospravimo mizo in odstranimo vse tisto, česar ne potrebujemo. Poskrbimo za primerno temperaturo, sedimo na udobnem stolu in pospravimo vse, kar nas spominja na druge projekte, ki jih še nismo dokončali.

Ne sekirajmo se

Tako doma ali v službi je vedno veliko dela in če bomo ves čas razmišljali, kaj vse moramo še narediti, bomo postali še bolj živčni. Zato se osredotočimo le na eno nalogo, vse ostalo pa ignorirajmo.

Zmanjšajmo distrakcije

Izklopimo obvestila na telefonu in računalniku, izklopimo tudi radio. Osredotočimo se na nalogo in na vrata obesimo napis, ki bo sodelavcem povedal, kdaj bomo spet na voljo.

Zapomnimo si, da je manj včasih več

Potrudimo se, da čim bolj poenostavimo nalogo, s katero imamo največ težav. Manjša kot je naloga, lažje bomo ostali osredotočeni in jo dokončali.

Povzeto po: Apartment Therapy

K. R.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo