KAKO RAVNATI V PRIMERU DRUŽINSKEGA NASILJA

Nasilje nad nežnejšim spolom v družini je problem, ki je na žalost v družbi še vedno zelo pogost. Vendar pa ozaveščenost javnosti skupaj z uporabo novih zakonov in zaščitnih ukrepov proti nasilnežem pomeni luč upanja na koncu tunela. Kako reagirati v primeru družinskega nasilja?

V tem članku želimo predstaviti, kako ravnati v primeru takega kaznivega in obsojanja vrednega dejanja. Prva stvar, ki jo moramo vedeti, je, da obstaja več vrst nasilja, med katerimi sta najbolj pogosta nasilje na podlagi spola in nasilje v družini.

Nasilje na podlagi spola je tisto, kar se izvaja nad ženskami. Lahko se pojavi znotraj doma, lahko pa tudi zunaj (v službi, v družbenih in družinskih odnosih ali na katerem koli področju javnega življenja). Temelji predvsem na domnevni superiornosti moškega spola nad ženskim.

Nasilje v družini je tisto, ki se pojavlja samo in izključno znotraj doma. Lahko gre za psihično, fizično, verbalno ali katerokoli drugo nasilje, vendar ne nujno nad ženskim spolom. V to skupino spada tudi nasilje, ki ga mama izvaja nad svojim otrokom, dedek nad vnukom ipd.

Nasilje v družini nad ženskami je v večini primerov mogoče uvrstiti v koncept nasilja na podlagi spola. V zvezi s tem je potrebno čim prej sprejeti številne ukrepe, preden bo prepozno. Nihče ne bi smel doživljati družinskega nasilja!

SOS telefonska številka

Vse ženske imajo na voljo brezplačno telefonsko številko 080 11 55, vsak delavnik med 12:00 in 22:00 in vsak dan med 18:00 in 22:00. V primeru, da je vaše življenje izpostavljeno nevarnosti, bo klicni center nemudoma kontaktiral policijo, v nasprotnem primeru vam bodo pomagali z nasveti.

Nemudoma poiščite zdravniško pomoč

Naslednji korak je, da gremo v bolnišnico ali zdravstveni dom, da bo ustrezen zdravstveni delavec določil utrpelo škodo. Osebju morate povedati o izvoru vaših poškodb, ti pa so posledično zadolženi za prijavo na policijo.

Prijavite nasilje

Prijava je glavno orožje za boj proti nasilju. Pomembno je, da se čim hitreje odpravite na najbližjo policijsko postajo in vložite uradno prijavo proti napadalcu. Povedati morate vse, kar se je zgodilo in poročati o morebitnih otrocih v nevarnosti. Žrtev ima takrat pravico zahtevati pomoč odvetnika.

Zahtevajte prepoved približevanja

Ta odredba se žrtvi nemudoma odredi. To lahko zahteva ona ali katerikoli družinski član, ki se počuti ogroženega. Ne pozabite poskrbeti tudi za otroke.

Zapustite dom, kjer nad vami izvajajo nasilje

Žrtve te vrste nasilja morajo vedeti, da se jim ni treba bati zapustiti doma, v katerem niso varne. To lahko storijo svobodno, ne da bi s tem kršile kakršnekoli pravice po vloženi obtožbi. Če bi se radi kasneje vrnili po svoje osebne stvari, pa si ne upate, vas bo ob tem spremljala policija.

Le pogumno!

Povzeto po: GE&M 

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo