KAKO SE ZNEBITI SADNIH MUŠIC?

Spet je napočil čas, ko se v naših kuhinjah izjemno rade zadržujejo sadne mušice. Se tudi vam pogosto zgodi, da sežete po sadju in z njega odleti cel roj takšnih nadlog? Dejstvo je, da ko imate v stanovanju ali hiši eno sadno mušico, jih bo kmalu veliiiiko več, zato je nujno, da ukrepate čimprej. Kako se torej znebiti sadnih mušic?

Mušice ležejo jajčeca na površino ali v notranjost sadja, ki je zelo zrelo ali pa delno začenja že gniti – vsaka mušica pa lahko naenkrat izleže do 500 jajčec. Da zrastejo v odraslo mušico, traja nekaj dni, potem pa se krog nadaljuje in v vaši kuhinji jih bo vse več in več. Takšnih ali drugačnih žuželk pa v hiši nihče ne mara.

Kaj storiti, da se ne bodo razmnoževale?

Sadne mušice sovražijo čiste površine. Prvi korak, kako se znebiti sadnih mušic, je temeljito čiščenje kuhinje, potem pa imejte v mislih, da kuhinjske pulte, posodo in štedilnik tudi vzdržujete čim bolj čiste. Predvsem pa je pomembno, da po vsakem obroku odstranite ostanke hrane – to je mesto, kjer je mušicam najbolj prijetno. V tem času skušajte sadje pojesti čim bolj sproti in ga nikakor ne puščati, da preveč dozori.

Naredite lahko tudi past za sadne mušice:

Če jih je preveč, da bi zadostovalo le čiščenje, jih lahko zelo enostavno tudi ulovite. Potrebovali boste manjšo posodo, v katero nalijete jabolčni kis. Za večji učinek lahko dodate tudi nekaj detergenta za pomivanje posode, ki bo mušicam otežil pobeg. Potem posodo prekrijte s plastično folijo, v katero naredite nekaj lukenj, skozi katere se bodo mušice lahko ujele v past.

Prav tako lahko pustite tudi uporabljeno steklenico vina ali piva, kjer je po možnosti še ostanek pijače. Sladkast vonj bo privlačil mušice, ozek vrat steklenice pa jim bo preprečil, da bi znale najti tudi pot nazaj.

 

 

L. Z.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo